Diamantno maturantko iz Vitovelj veseli tisoč stvari

Simpatična in zgovorna Tinkara Božič iz Vitovelj je najstnica, ki jo veseli tisoč stvari, zato si vsakdan rada zapolni z različnimi obveznostmi. Za njo je naporno obdobje, saj je štiriletno šolanje na Škofijski gimnaziji Vipava zaokrožila z maturo. In to z odliko, saj je na zrelostnem izpitu dosegla prav vseh 34 možnih točk in v letošnji generaciji postala ena od osmih diamantnih maturantov. Recept je preprost, delati je treba sproti, pravi.

Četrtkova razglasitev rezultatov letošnje splošne mature je Tinkari Božič iz Vitovelj narisala velik nasmeh na obraz. “Imela sem dober občutek, vendar se lahko hitro zgodi tudi napaka. Zato me je rezultat presenetil, saj si sama nisem postavljala tako visokega cilja in se s tem tudi nisem preveč obremenjevala. Sem kar zahtevna do sebe in rada imam, da je delo dobro opravljeno. Vedela sem tudi, da bodo točke odločale pri vpisu na želeno smer študija, zato sem si jih želela čim več, da bom lahko mirno pričakala na rezultate,” je povedala simpatična sogovornica, ki je čas pred razglasitvijo rezultatov mature izkoristila tudi za družinsko potovanje v Ameriko. “Tam nisem imela časa razmišljati, kaj bo, če bo. Zapiske sem že prej pospravila in jih predala bratu, ki je zaključil tretji letnik Škofijske gimnazije Vipava, in ga to čaka prihodnje leto, jaz pa sem se imela fajn.”

Ne izbira bližnjic

Za maturitetne izpite si je poleg matematike, slovenščine in angleščine izbrala še nemščino in kemijo, saj ji bosta v pomoč pri študiju. Zdaj, ko je matura že za njo, pravi, da pravzaprav ni bila tako “strašna”, kot se je zdela vnaprej.

“Odlični profesorji so zaslužni za ogromno tega, kar sem se naučila, kar zdaj vem in kakšna sem zdaj.”

“Ne vem, če je zrelostni izpit, zagotovo pa te prisili, da se je lotiš zrelo, drugače je ne narediš. A zdaj lahko rečem, da ni tako zahtevna, če si prej štiri leta delal sproti. Veliko sem naredila že z domačimi nalogami, saj želim biti poštena do sebe in ne izbiram bližnjic. Ko sem se zadnje tedne pripravljala na maturo, sem ugotovila, da se veliko stvari še spomnim in sem se lahko osredotočila na ostalo snov. V šoli smo se zadnje leto intenzivno pripravljali in lahko rečem, da so tudi profesorji, ki so nam res bili v izjemno podporo, zaslužni za teh 34 točk. Drugače pa se mi zdi, da matura ni zaključek nečesa, ampak šele začetek nečesa novega, vrata v prihodnost.”

Dobro vzdušje med dijaki, dobri rezultati, predvsem pa pregovorno pristni odnosi s profesorji so jo ob koncu devetletke v OŠ Šempas prepričali za vpis v škofijsko gimnazijo v Vipavi. “In mi ni žal. Šola nas je dobro opremila za življenje in zdi se mi, da smo se v teh štirih letih ogromno naučili in pridobili. Profesorji so nam stali ob strani, kar je pomembno, saj je to čas, ko se iščeš, si v dvomih in narediš tudi kak korak v napačno smer. A nas niso obsojali, ampak so nas poskušali usmeriti na pravo pot. Profesorji so zaslužni za ogromno tega, kar sem se naučila, kar zdaj vem in kakšna sem zdaj.”

Ob znanju ji je šola omogočila tudi druge veščine. “Tu sem dobila ogromno izkušenj z vodenjem javnih prireditev in javnim nastopanjem, pisala sem članke in urejala šolsko glasilo, pripravljala scenarije za miklavževanja ... Rada se ukvarjam z različnimi stvarmi, sicer mi hitro postane dolgčas. Rada pa imam tudi toplo poletje in trenutke, ko lahko samo počivam,” je priznala.

Veseli se študija biokemije

Čeprav si bo zdaj privoščila počitnice, ki jih bo izkoristila za potovanje, pa tudi za počitniško delo, so njene misli že usmerjene tudi v študij biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Odločitev o izbiri študija ni bila preveč zahtevna, čeprav jo veselijo zelo različna področja. Za biokemijo se je odločila, ker ponuja številne izzive in priložnosti, zato se študija že veseli.

“Rada bi delala na medicinskem področju, a ne kot zdravnica, ampak kot človek, ki najde nekaj, kar bo pomagalo zdravniku in vsem ljudem. Od vedno sem si želela opravljati poklic, kjer lahko prispevam k spremembam na bolje, naredim nekaj novega. Zato bi rada postala raziskovalka, a pustimo se presenetiti. Vem, da fakulteta ponuja ogromno priložnosti, tudi za nadaljevanje študija v tujini, kar me zanima, vendar si puščam čas za odločitev.”


Najbolj brano