Diamantna someljejska liga v prestolnici diamantov

Ves prihodnji teden bo svetovna someljejska smetana v Antwerpnu, prestolnici diamantov in drugem največjem belgijskem mestu. Tam bo do petka svetovno someljejsko prvenstvo, ki se ga bo udeležilo 66 someljejev iz 63 držav. Med njimi bo tudi slovenski someljejski prvak iz lanskega leta, Martin Gruzovin iz Šmihela, ki ga ljubitelji vin poznajo kot neumornega promotorja vin iz kleti Guerila s Planine pri Ajdovščini.

Ena od Gruzovinovih nalog bo tudi dekantiranje steklenice vina in 
njegova predstavitev ter natakanje. Foto: Fotoatelje Pavšič-Zavadlav
Ena od Gruzovinovih nalog bo tudi dekantiranje steklenice vina in njegova predstavitev ter natakanje. Foto: Fotoatelje Pavšič-Zavadlav

Mednarodno združenje someljejev, Association de la Sommellerie Internationale (ASI) je največje in najbolj reprezentančno tovrstno združenje. Ustanovljeno je bilo leta 1969 v Reimsu, prestolnici Šampanje. Vanj je, ob 57 drugih nacionalnih organizacijah, vključeno tudi slovensko someljejsko društvo Sommellier Slovenije, ki deluje od januarja 1992, vodi pa ga eden od ustanoviteljev Ivan Peršolja.

Vseživljensko učenje someljejev

Vloga someljejev oziroma vinskih svetovalcev je v zadnjem času veliko večja kot zgolj svetovanje o vinih v restavracijah ali vinotekah. Izkušeni someljeji združujejo znanja o vinih, žganjicah, vodah, pivih in drugih pijačah, poznajo hrano in spajanje pijač z njo, kulturo omizja in pravzaprav vse, povezano s hrano in pijačami. Ne gre zgolj za znanja, ki jih je mogoče zelo poglobljeno pridobiti na fakultetah in v drugih ustanovah, ampak tudi za globoko izkušnjo, zato v ASI poudarjajo, da gre pri someljejih za vseživljenjsko učenje. Eden od ključnih ciljev someljejskega združenja je izobraževanje potrošnikov in nasploh je v organizaciji izpostavljena izobraževalna funkcija. Poudarjajo še etično komponento poklica, torej pošten in korekten odnos do vseh deležnikov, zlasti do potrošnikov in pridelovalcev. Za razvoj poklica ter poglobitev znanj in veščin ASI spodbuja tekmovanja someljejev, na tri leta pa prireja tudi svetovno someljejsko prvenstvo, ki bo po dvanajstih letih prihodnji teden spet v Evropi.

“Pričakujem tudi kakšno nalogo o slovenskih vinih, ki so bila na zadnjih prvenstvih vselej zastopana v izzivih za tekmovalce.”

Ivan Peršoljapredsednik društva Sommellier Slovenije

Na svetu je 50.000 someljejev

Somelje, v francoskem izvirniku sommellier, naziv pridobi z uspešno opravljenim šolanjem, s tem pa tudi pravico do someljejske uniforme in insignij. V Evropi je sicer več ustanov, ki združujejo someljeje, pri nas za naziv izobražujejo tri organizacije, a ima društvo Sommellier Slovenije najdaljšo tradicijo in najbolj razvejan pristop, njihovi someljeji pa zaradi znotraj ASI usklajenega izobraževanja mednarodno primerljiv naziv. Za naziv someljeja izobražujejo na treh ravneh. Na prvi, osnovni stopnji, tudi ljubitelje, na tretji, najzahtevnejši, pa predvsem profesionalce iz restavracijske in vinske industrije. Prav zdaj v Ljubljani potekata seminarja na prvi in tretjič v zgodovini na tretji stopnji, v društvu pa se že veselijo, ker bo število someljejev z njihovo diplomo kmalu doseglo število tisoč, na vsem svetu ima ta naziv približno 50.000 ljudi.

Ozaveščevalna vloga

Poznavanje vin in kultura omizja sta se v Sloveniji zelo spremenila, a to ne pomeni, da gre že za narod vinskih poznavalcev. Ne le pred someljeji, tudi pred vsemi drugimi je še veliko dela, tudi glede ozaveščanja o zmernem in kulturnem uživanju alkoholnih pijač. “Za velikanski korak naprej pri poznavanju vina in drugih rečeh v kulturi omizja seveda nismo zaslužni samo someljeji, a gre tudi za naš prispevek,” poudarja neumorni predsednik društva Sommellier Slovenije Ivan Peršolja, vodja delegacije, ki se danes odpravlja na pot v Antwerpen. V njej so še slovenski reprezentant Martin Gruzovin, nadomestni tekmovalec Valentin Bufolin ter podpredsednik društva Davorin Škarabot in njegov tajnik Boris Gašparin.

Tekmovanje v treh delih

Martin Gruzovin, ki je lani zmagal na someljejskem državnem prvenstvu v Vili Vipolže v Brdih, se je v minulih mesecih kar intenzivno pripravljal. Poglabljal se je v literaturo in prakticiral poznavanje vin, bil je tudi veliko naokrog v vinskih regijah sveta, šele včeraj se je vrnil iz ZDA. “Ne pričakujem prav veliko, za preboj bi potreboval veliko več časa za študij,” pravi. Peršolja dodaja, da se favoriti za visoka mesta intenzivno pripravljajo vsaj pet let, imajo pokrovitelje in štab, naslov someljejskega svetovnega prvaka pa je odmeven, prinaša veliko ponudb za predavanja in delo.

Tekmovanje v Antwerpnu bo potekalo v treh delih. Predtekmovanje in polfinale bosta za zaprtimi vrati, veliki finale s tremi najboljšimi v petek pa bo šov pred publiko. Vseh 66 tekmovalcev bo najprej odgovarjalo na vprašanja, potrebno je veliko znanja o vinskih regijah, poznati je treba tudi enciklopedične podrobnosti. V praktičnem delu someljeji dekantirajo vino in ga postrežejo, pregledajo vinski list in popravijo napake v njem, priporočijo vino k hrani, opišejo vino v kozarcu in po možnosti navedejo ime, klet in letnik ter natakajo penine iz magnuma v določeno število kozarcev, ki jih morajo čim bolj enakomerno napolniti. Vračanja in dotakanja ni. “Verjetno bo kakšno vprašanje tudi iz ujemanja pijač s cigarami, zagotovo pa bo kaj o pivu, konec koncev bo prvenstvo v Belgiji. Pričakujem tudi kakšno nalogo o slovenskih vinih, ki so bila na zadnjih prvenstvih vselej zastopana v izzivih za tekmovalce,” meni Peršolja. Poudarja, da je za slovensko delegacijo nadvse pomembna krepitev stikov s kolegi in utrjevanje prepoznavnosti Slovenije kot vinske dežele.

Slovenci doslej zgolj na pragu polfinala

Prvo svetovno someljejsko prvenstvo je bilo že leta 1969 v Bruslju, slovenski predstavniki so se v karavano vključili v sredini devetdesetih let. Prvi je bil francoski Primorec Jean Pierre Škrlj, edini ki je Slovenijo zastopal dvakrat, v Kanadi in na Rodosu, je Igor Jakomin iz Kopra, v Čilu je tekmoval Sebastijan Pintar iz Nove Gorice, v Strasbourgu Jure Tomič, gostinec v imenitnem Debeluhu iz Brežic, ki je pred leti osvojil Barillino svetovno prvenstvo v pripravi testenin, Gašpar Čarman iz ljubljanskega E-vina je bil na Japonskem, zdaj pa je vrsta na Martinu Gruzovinu, ki bi z morebitno uvrstitvijo med dvanajsterico polfinalistov dosegel najboljšo slovensko uvrstitev sploh. Omenjeni, ob njih pa še Sebastjan Pintar, so se udeleževali tudi evropskih in balkanskih someljejskih prvenstev. Na slednjem je letos slovenske barve branil Valentin Bufolin.


Najbolj brano