Najboljše oljčno olje severne poloble

Ob svetovnem dnevu oljk, ki je po sklepu članic Mednarodnega sveta za oljke vsako leto 26. novembra, je Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper organiziral srečanje, na katerem so sodelovali ustanoviteljica mednarodnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Emmanuelle Dechelette, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari.

Z leve so  dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, Florence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji, Tomislav Čižmić, predsednik uprave Mercatorja, in mag. Aleš Irgolič, državni 
sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Z leve so dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, Florence Ferrari, francoska veleposlanica v Sloveniji, Tomislav Čižmić, predsednik uprave Mercatorja, in mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.  

Srečanje prek video konference med Ljubljano in Parizom je bilo namenjeno promociji ter degustiranju najboljših oljčnih olj. Goste v Ljubljani je s kulinaričnim presežkom navdušil chef restavracije Maxim Peter Kovač.

Kakovost ter izjemno tradicijo slovenskih oljčnih olj med drugim izkazuje tudi Marco Oreggia, svetovno znani avtor najbolj priznanega vodnika po oljčnih oljih Flos Olei, ki Istro kot regijo uvršča na prvo mesto po kakovosti oljčnih olj na svetu. Zaradi zahtevnih razmer kmetovanja v Sloveniji so slovenska olja dražja, zato slovenski oljkarji iščejo tudi tuje trge, v Sloveniji pa bo izbor najboljših oljčnih olj ekskluzivno na voljo v Mercatorju. Prvi med enakimi je na tekmovanju Olio Nuovo Days postal oljkar Vanja Dujc, ki je prejel priznanje za najboljše oljčno olje severne poloble leta 2021.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je spomnila, da je kmetijstvo neločljivi del identitete Francije in Slovenije, podobno kot kulinarika in življenjski slog. Oljčno olje je eden od simboličnih proizvodov obeh držav, kot sta na primer vino ali med.

Med vrhunskimi pridelovalci so tudi mladi

Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja, je potrdil, da Mercator ostaja največji partner lokalnim dobaviteljem, saj letno od slovenskih dobaviteljev odkupi za več kot 500 milijonov evrov blaga. S tem podpira razvoj lokalnih skupnosti, razvija podeželje in učinkuje na dvig dodane vrednosti prehrambne industrije.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je poudaril pomen in vrednost odnosov med Slovenijo in Francijo. Ob tem je posebno zahvalo naslovil na slovenske oljkarje, ki so v letošnjih zahtevnih razmerah pridelali oljčno olje vrhunske kakovosti in ga poslali v svet ter bili nagrajeni z najbolj prestižno lovoriko. Minister Podgoršek je izrazil še posebno zadovoljstvo, da se širi krog pridelovalcev oljčnih olj vrhunske kakovosti in da se v ta krog vključujejo tudi mladi. Pri tem imajo pomembno vlogo tudi znanstvene in podporne institucije, med drugim tudi mednarodno pooblaščeni panel in laboratorij v okviru Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper.

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari je spomnila, da je kmetijstvo neločljivi del identitete Francije in Slovenije, podobno kot kulinarika in življenjski slog. Oljčno olje je eden od simboličnih proizvodov obeh držav, kot sta na primer vino ali med. Veleposlanica se je zahvalila ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije za povabilo Franciji, največji kmetijski proizvajalki v Evropski uniji, da je kot država partnerica sodelovala na 59. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA avgusta lani. Sejem je bil priložnost za začetek ali tudi za poglobitev sodelovanja v kmetijstvu. Veleposlanica je poudarila, da se bosta državi v prihodnje ukvarjali s številnimi pomembnimi vprašanji, tudi z geografskimi označbami, kjer ima oljčno olje posebno mesto.

Emmanuelle Dechelette, ustanoviteljica prestižnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo Days, ki je podelilo nagrado za najboljše oljčno olje na svetu slovenskemu oljkarju Vanji Dujcu, je poudarila pomen krožnega sodelovanja med pridelovalci, oljarnami, raziskovalnimi institucijami ter mednarodnimi trgi. Tako zahtevna infrastruktura je povezana z doseganjem višjih tržnih cen oljčnih olj, ki nosijo podlago v visoki strokovnosti panoge, certifikatih kakovosti in predvsem redkosti izdelka zaradi vremensko manj ugodne sezone.

Oljkarski zmagovalec Vanja Dujc

Prof. dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, je poudaril, da je zadnji svetovni dan oljke še bolj pomemben za slovenske oljkarje, saj je zmagovalec mednarodnega gastronomskega tekmovanja Olio Nuovo days postal istrski oljkar Vanja Dujc. Razglasili so ga za pridelovalca najboljšega oljčnega olja severne poloble.

Ob tej priložnosti je mednarodno pooblaščeni laboratorij Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper izbral najboljša mlada oljčna olja slovenskih pridelovalcev, ki so tako dobili premierno priložnost, da svoja olja ponudijo tudi v prestižni trgovini Maximarket v Ljubljani.


Najbolj brano