Misijonarski zvitek iz Šanghaja

Skrivnostni predmet iz zbirke Pokrajinskega muzeja Celje je na prvi pogled videti kot kitajska slika, saj je nalepljen na svileno podlago in ima na obeh koncih okrogli leseni palici, ki sta namenjeni temu, da ga - kot je bila na Kitajskem navada pri umetniških slikah - hranimo navitega nanju.

Zvitek je nastal v okviru katoliških misijonarskih aktivnosti na 
Kitajskem. Foto: Vir: ZRS Koper
Zvitek je nastal v okviru katoliških misijonarskih aktivnosti na Kitajskem. Foto: Vir: ZRS Koper

Zvitek pa je kitajski ravno toliko, kot je evropski, priča namreč o zanimivem intelektualnem in umetnostnem stiku med Evropo in Azijo. Tri lesorezne podobe, opremljene z napisi v kitajščini, namreč prikazujejo katoliške verske prizore, kar govori o tem, da je zvitek nastal v okviru katoliških misijonarskih aktivnosti na Kitajskem.

Življenjska zgodba zvitka je zavita v skrivnost. Raziskava, ki jo je v okviru projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji izvedla dr. Helena Motoh, Center za sodelovanje s Kitajsko ZRS Koper, je pokazala, da je bil zvitek izdelan v drugi polovici 19. stoletja v slovitih delavnicah misijonarske sirotišnice Tushanwan v bližini kitajskega mesta Šanghaj. Kako je nato prepotoval tisoče kilometrov in kaj vse se z njim dogajalo skozi več kot stoletje burne slovenske zgodovine, pa ostaja zaenkrat še neznanka.

Izjemno kvalitetno izdelan in dobro ohranjen misijonarski zvitek je redkost tudi v svetovnem merilu.

Izjemno kvalitetno izdelan in dobro ohranjen misijonarski zvitek je redkost tudi v svetovnem merilu, zato so se sodelavci projekta v sodelovanju s kustosinjo Barbaro Trnovec iz Pokrajinskega muzeja Celje odločili, da v okviru prihajajoče razstave zbirke predmetov iz Azije in Južne Amerike zvitek še posebej predstavijo tudi v obliki napredne spletne predstavitve, ki bo dostopna od 18. maja na spletnem naslovu: https://vazcollections.si/misijonarski-zvitek-iz-shanghaija.

Otvoritev napredne predstavitve bo pospremil še mednarodni spletni simpozij Misijonske aktivnosti in vzhodnoazijske zbirke, ki bo 20. in 21. maja potekal na platformi Zoom. Povezava bo dostopna prek spletnih strani ZRS Koper (https://www.zrs-kp.si/) in projekta Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji (https://vazcollections.si/aktualno/) ter prek FB strani projekta (https://www.facebook.com/vazcollections.slovenia).


Najbolj brano