Od šolskega plesa do Amerike

“Nagrada je bila za nas vsekakor veliko presenečenje,” je priznal Matija Klinkon, soustanovitelj in direktor podjetja LED Luks, prejemnika priznanja za start up. Mlado in dinamično podjetje je namreč skoraj nepoznano na slovenskem tržišču, saj 94 odstotkov svojih proizvodov, sodobno oblikovanih svetil, izvozijo.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

V LED Luks, kot pove že samo ime podjetja, oblikujejo in sestavljajo led svetila. Svoje izdelke, ki jih oglašujejo kot pametne, dinamične in zelene, v celoti oblikujejo z lastno pametjo. Razvili so že enajst različnih svetil za poslovne in industrijske prostore, ki jih odlikujejo visoka kakovost, sodoben dizajn, energijska varčnost in dolga življenjska doba. Dobili so že več nagrad. Tudi na tekmovanju Darc Awards. Njihovo luč EOS Circular je strokovna javnost razglasila za enega od desetih najboljših izdelkov notranje tehnične razsvetljave v letu 2016.

Vitko in družinsko

Delujejo po načelu vitkega podjetja. “Poiščemo izvajalce, ki nam izdelujejo kovinske dele, pri nas pa izdelke le sestavljamo. Delamo torej po podobnem načelu kot, denimo, podjetja, ki proizvajajo belo tehniko ali avtomobilska industrija,” pojasnjuje prokurist podjetja, inženir elektrotehnike Matija Klinkon.

S takšnim načinom dela obvladujejo stroške, ostajajo racionalni, realni in trdno na tleh. Ter mirno ustvarjajo uspešno podjetniško zgodbo, ki je komisijo Gospodarstvenika Primorske prepričala predvsem zaradi ustvarjalnosti in domiselne uporabe znanja ter izkušenj.

Svetli, optimistični, povsem sproščeni in nabiti z energijo so tudi poslovni prostori podjetja v Primorskem tehnološkem parku v Vrtojbi, kjer dela majhna, a tesno povezana ekipa. “Smo bolj kot družina, skupaj razmišljamo in skupaj sprejemamo odločitve,” pojasni Klinkon, ki ga je svetloba očarala že v otroštvu: “V razsvetljavo sem bil zaljubljen že kot otrok. Ko sem bil v osnovni šoli, sem si doma naredil prvo lučko. Kasneje tudi elektronsko vezje za ' light show'. V osmem razredu ga je hišnik priklopil na šolskem plesu. Učil sem se za elektrotehnika, nato pa študiral na elektrotehnični fakulteti. Ko sem končal prvo stopnjo študija, sem delal prakso pri lokalnem podjetju v Gorici in izdelal zunanjo osvetlitev hotela Perla.”

Led je prihodnost

Srečanje z led lučmi je bilo za mladeniča, ki ga nikoli ni navduševala le tehnologija, temveč tudi estetika in ustvarjalni potencial svetil, navdihujoče: “Ko je prišla na tržišče led dioda, ni bilo več nič povezano s klasično žarnico. Do takrat so vsi proizvajalci svetil vedeli, da mora biti žarnica določene oblike in je bilo prostora za inovativnost zelo malo. V našem podjetju vsi izhajamo iz elektro in ne strojne stroke, zaradi česar smo bolj vajeni menjati elemente in spreminjati strukturo. Izziv nam je bil torej, kako z led lučmi narediti nekaj drugačnega. Že ko smo začeli, nismo več razmišljali o klasični ali halogenski žarnici, temveč smo začeli z led tehnologijo, zaradi česar smo lahko povsem drugače razmišljali o konstrukciji in oblikovanju luči.” Je torej led žarnica prihodnosti ali imajo prav kritiki, ki so do te tehnologije še vedno precej nezaupljivi? “Skeptikov je bilo veliko in najbrž jih tudi še bo. Na začetku predvsem zato, ker so bili na tržišču le kitajski led trakovi, ki so imeli zgolj modro svetlobo, in to res ni bilo primerno. Danes pa ima led svetilka veliko lepši svetlobni spekter kot običajna neonska žarnica. Led je gotovo prihodnost, seveda, dokler ne pride kaj novega.”

26 držav in nove na obzorju

Skok od mladostniške strasti do samostojnega podjetniškega projekta je seveda velik. In zanj je potrebnih veliko prepričanosti in poguma: “Na začetku sem bil v službi od jutra do večera, vse vikende in praznike. Če hočeš res uspeti, ni druge možnosti, kot da trdo delaš ter vsaj dve leti ali dve leti in pol čakaš na prve sadove svojega dela.”

Klinkon pravi, da se mu, čeprav je po izobrazbi inženir, ni bilo težko prilagoditi zahtevam poslovnega sveta: “Že kot študent sem vedno delal več del hkrati. Bil sem fotograf na Primorskih novicah, delal sem v fotografskem studiu, bil sem tudi DJ, skratka, vedno me je vse zanimalo in vse sem hotel poskusiti. Počasi se te izkušnje seštejejo v sposobnost, ki ti omogoči samostojno podjetniško pot.” Poleg prilagodljivosti pa je pomembna še zdrava kmečka pamet, pravi Klinkon.

Rast je previdna, a hitra. Od ustanovitve leta 2013 so vsako leto skoraj podvojili prihodke. Lani so presegli 1,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bil tudi njihov cilj. “Izvažamo v 26 držav sveta, od Avstralije do Švedske, ki je trenutno naš najboljši trg. Smo pa bili tudi na sejmu v Iranu, predlani smo naredili velik projekt v Katarju. Imamo zelo razpršeno tržišče, najmanj pa prodamo v Sloveniji,” pojasnjuje Klinkon. Izvozijo 94 odstotkov svetil.

V naslednjih dveh letih nameravajo povečati podjetje in osvojiti trge severne Amerike. Kar pomeni tudi, da se bodo prisiljeni preseliti iz zavetja Primorskega tehnološkega parka, ki jim je bil doslej prijeten in ustvarjalen dom. Tehnološki parki, je prepričan Klinkon, so velika pomoč mladim podjetnikom in treba bi bilo podpreti še več projektov, ki bi svet samostojne poslovne poti predstavljali tudi najmlajšim.

VESNA HUMAR


Najbolj brano