Brigadirska himna bo spet donela

Nova Gorica je na začetku imela himno. No, pravzaprav jo je Ivan Minatti, sicer podpisan s psevdonimom, napisal za graditelje mesta. Peli so jo tudi na šolah, a je sčasoma zamrla, zdaj pa so jo iz pozabe potegnile sodelavke slovenske akademije znanosti in umetnosti. In spet bo odmevala.

Graditelji Nove Gorice so imeli svojo himno, ki sta jo napisala 
Ivan Minatti in Janez Kuhar.   Foto: Pang
Graditelji Nove Gorice so imeli svojo himno, ki sta jo napisala Ivan Minatti in Janez Kuhar.  Foto: Pang

Petra Kolenc iz novogoriške Znanstvene raziskovalne postaje SAZU domneva, da se je Ivan Minatti, ki je napisal besedilo, morda res zakril pod psevdonimom Tone Javor. “Bil je namreč poslan na gradbišče, kot so bili takrat z istim namenom na enaka mesta poslani drugi umetniki,” je pojasnila, zakaj. Režim je pesnike, pisatelje, slikarje preprosto uporabil za oblikovanje novega sistema in s svojimi stvaritvami so med drugim spodbujali ljudi k vihtenju krampov in lopat na povojnih deloviščih.

Kot lokalna Vstajenje Primorske

Eno teh je bilo na polju med Gorico, Solkanom in Panovcem, kje je nastajalo novo mesto. Posebej za mladino z vseh konceh Jugoslavije, ki je tam delala, sta Minatti in Janez Kuhar naredila bodrilno pesem. Prvi je po besedah vodje knjižnice na raziskovalni postaji dogajanje v pesmi postavil v točno takšno kuliso, kakršno je Tone Kralj upodobil na sliki Nova Gorica 1952. Ker govori tudi o gradnji zgradb sredi trt in oljk (nekoč so kmetje imeli nekaj enega in drugega na robu vsake njive). Drugi pa je melodijo po oceni Kolenčeve skoraj gotovo priredil po kateri od partizanskih koračnic. In rezultat je bila “kot nekakšna lokalna Vstajenje Primorske,“ se je o namenu dela izrazila sogovornica.

Pesem graditeljev Nove Gorice

Kliče nas Primorska naša, zemlja trt in skal/

Kliče Nanos iz daljave, Soče modri val/

Mi gremo odločni, čvrsti, v prsih nam je silen žar, silen žar/

Narodu Gorico novo bomo dali v dar.

Kdor boji se žuljev, znoja, naj se skrije v kot/

Svobodo kdor ljubi zlato, z nami brž na pot/

Pesem dela bo zvenela, rasel nov bo, lepši vrt, lepši vrt/

zrasla bo Gorica nova sredi oljk in trt.

Refren:

Sonce sveti nam v očeh, naš korak je mlad, krepak,

naša pot pelje od zmag do zmag,

spremlja pesem nas in smeh.

Kot ve povedati, so pesem poleg brigadirjev kasneje prepevali po šolah. Vendar je sčasoma šla v pozabo, enako kot je pravzaprav izgubljala pomen. A ducate let kasneje, zdaj, ko središče severne Primorske praznuje jubilej, je potegnjena iz pozabe, natančneje so na postaji ZRC SAZU note pesmi vzeli iz svojega arhiva in preslikavo objavili v zadnji številki svoje publikacije Izvestje.

Spet se je učijo zbori

Porodila se je celo zamisel, da bi pesem proglasili za himno Nove Gorice. Vendar kot prav podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin, se o tem občina ni še odločila. To pa še ne pomeni, da pesmi ne bo več nikjer slišati. Novogoriški zbor Reunion jo bo zapel skupaj z drugimi skladbami na državni proslavi ob priključitvi Primorske matični domovini sredi septembra v Novi Gorici. In kot ve povedati Zavrtanikova, tudi članica Reuniona, se jo spet učijo otroci v šolah, pa nekateri drugi zbori. Kot takrat, ko je nastala himna in je nastajala Nova Gorica ...

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano