Razgibano mestece ob meji

Šempeter pri Gorici, nekdaj kmečko predmestje Gorice, se je razvilo v vitalno, prijetno mestece, ki ga je vredno obiskati. Zaradi kulture, rekreacije in ugodne klime.

Šempeter pri Gorici (domačinom gredo kocine pokonci, če slišijo poimenovanje Šempeter pri Novi Gorici), mesto s 3700 prebivalci, je bilo svoj čas kmečko predmestje Gorice, po drugi vojni pa se je začel hitro razvijati, ko je za krajši čas, skupaj s Solkanom, celo prevzel vlogo upravnega in gospodarskega središča. Danes je to prometno in zaposlitveno vozlišče ob meji z Italijo s številnimi podjetji, gospodarskimi conami, mednarodnim mejnim prehodom, avtocesto in pomembnimi ustanovami, denimo regijsko bolnišnico.

Čeprav je zdaj znan po podjetništvu, v prvi svetovni vojni pa je bil precej uničen, ima bogato zgodovino in več znamenitosti. Začenši s Trgom Ivana Roba, kjer je nekoč vozil tramvaj, na katerem je “glavna” cerkev Sv. Petra (po prvi svetovni vojni zgrajena po načrtih arhitekta in urbanista Maksa Fabianija) in ob njem Coroninijev dvorec, ki datira v 17. stoletje (obnovljen po prvi vojni). Osrednji del je občina kupila in ga do leta 2009 prenovila, v njem ima svoj sedež. Na južnem pobočju Markovega hriba na razgledni terasi stoji slikovito razgiban nizki dvorec Mafejšče (nekdanja Villa Maffei). Zaradi ugodne klime je Šempeter, skupaj s sosednjo Vrtojbo, vedno veljal za vrt Goriške, obenem pa je zelo privlačen za rekreativce. Tako s sprehajalnimi (in po novem kolesarskimi) potmi kot z urejenim športnim parkom ob Vrtojbici, ki je magnet za domačine in prebivalce bližnjih Gorice in Nove Gorice. Športnike prav tako privabljata umetna plezalna stena v Sloveniji z več kot 8000 oprimki vseh vrst in po novem spet športni center. Ni da ni, bi lahko rekli ...


Najbolj brano