Ravnica, vas na Trnovski planoti, kjer raste tudi 600 let stara lipa

Kdor se iz Kromberka odpravi kolesarit na Trnovsko planoto, se praktično ne more izogniti Ravnici. Še dobro. Lično urejena vas namreč ponuja več razlogov za postanek.

Čeprav številni poznajo Ravnico po tem, da se mimo nje gre proti Trnovemu in Lokvam, kolesarji in jadralni padalci pa skozi njo s Kromberka na Trnovsko planoto, je ena od lepše urejenih in vzdrževanih vasi v zaledju Nove Gorice, ki je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1520, mnogo več kot le še en kraj na poti.

Je eno od izhodišč na bližnja hriba Sveti Danijel in Škabrijel. Na slednjega vodi tudi pot z glavne ceste, ob kateri stoji spomenik slovenskim vojakom, padlim med prvo svetovno vojno. Prav vélika vojna je, podobno kot številne kraje na tem koncu, zaznamovala tudi Ravnico. Tam je med drugim vojaško pokopališče, na katerem je v posamičnih ali skupinskih grobovih pokopanih kar med 3500 in 5000 avstro-ogrskih vojakov, med njimi so bili tudi domačini, ki so med letoma 1916 in 1917 padli v bojih za Škabrijel. Pred 60 leti so bili odstranjeni vsi nagrobniki, ostalo jih je le nekaj.

Največja znamenitost so stare lipe v središču vasi pred cerkvijo. Starost največje in najstarejše je ocenjena na 600 let, ostali dve sta bili posajeni okrog leta 1850. Bližnja cerkev je novejšega datuma, iz leta 1929, ko so jo zgradili namesto prvotne cerkve, ki je bila porušena leta 1917. Kot zanimivost: blizu vhoda je postavljen spomenik padlim v drugi svetovni vojni, z rdečo zvezdo na vrhu.

Prijeten kotiček za počitek je ob izviru, kjer voda tudi v suši ne neha teči. Tam so zajetje uredili že leta 1916 za potrebe vojske, leta 1925 so korita uredili za napajanje živine in pranje perila, leta 2017 pa so vse skupaj lično obnovili in restavrirali. Zdaj je tam lep prostor tudi za manjše prireditve.


Najbolj brano