Aleš Bržan pred drugim krogom: “Ne” parku na Mandarićevi parceli

Aleš Bržan kampanjo gradi na sporočilu, da je mogoče občino voditi tudi na drugačen način. Avtoritativen pristop mu je tuj. Je umirjen in nekonflikten sogovornik. Zdi se, da ga prav nič ne more vreči s tira. Prepričan je, da je napočil čas, ko naj ljudje povejo, kakšno občino si želijo. Njegovo vodilo bo prilagajanje infrastrukturnih projektov vsebinam, ker je to po njegovem edini pravilni razvoj.

Aleš Bržan je prepričan, da je  napočil čas, ko naj  ljudje povejo, 
kakšno občino si  želijo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan je prepričan, da je napočil čas, ko naj ljudje povejo, kakšno občino si želijo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Iz vaših nastopov so nekateri razbrali, da boste pri odločitvah ravnali preudarno in ob upoštevanju različnih mnenj. Takšen proces zahteva svoj čas, nekateri menijo, da bi to lahko bilo neučinkovito. Kako odgovarjate na takšne očitke?

“Seveda je takšen način zahtevnejši, vendar je z uporabo sodobnih tehnologij dvosmerna komunikacija mogoča in niti ne toliko počasnejša, predvsem pa učinkovitejša. Če se dela projekte po meri ljudi, je to tista učinkovitost, ki jo imam v mislih.”

Boste poklicni ali nepoklicni župan?

“Ne predstavljam si vodenja mestne občine v vlogi neprofesionalnega župana.”

“Ne moremo si izmišljevati, kaj bomo počeli na tuji zemlji. Če je Mandarić lastnik in občina fantazira o stolpu in ribniku, gre za politično nagajanje. “

Komu boste zaupali mesto podžupana?

“Vse te premisleke sem preložil na dan po volitvah.”

Katera imena lahko pričakujemo v vaši ožji ekipi?

“Prvi mesec županovanja bom objavil poziv, na katerega naj se prijavijo tisti, ki mislijo, da lahko pomagajo. Na podlagi prijav si bom ustvaril sliko človeških virov v občini, pri čemer bosta glavni vodili strokovnost in kompetence.”

V programu napovedujete vsaj petodstotno učinkovitejšo porabo proračunskega denarja. Katere tri proračunske postavke se vam v letošnjem proračunu zdijo finančno prenapihnjene?

“Lahko začnemo z banalnimi stvarmi, kot so piar aktivnosti, glasilo MOK in portal eKoper. Tudi udobje župana in njegovih sodelavcev ne sme biti na plečih našega javnega denarja. Župan mora biti zgled podrejenim in direktorjem javnih zavodov, da je treba naš denar trošiti razumno, ne pa da vozi avtomobil, ki je vreden 100 ali pa 120 povprečnih plač.”

Boste uporabljali svoj avtomobil ali si boste priskrbeli službenega?

“Odvisno od potreb. Če bom imel službeni avtomobil, bo gotovo nekajkrat cenejši kot tisti, ki ga vozi zdajšnji župan.”

Proračun bo prestrukturiral

Ste zagovornik participativnega proračuna. Ga boste uvedli že prihodnje leto?

“Na ravni krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti ga bomo uvedli čim prej. Za prihodnje leto smo žal že prepozni. Proračun bomo sicer prestrukturirali, čeprav bo prvo leto še precej vezano na delovanje preteklega mandata, tako da ne bomo mogli delati čudežev.”

Boste nadaljevali z že zastavljenimi načrti predhodnika ali se boste najdražjim projektom morda odpovedali?

“Dobre projekte bomo uresničili. Tiste, ki jih je možno spremeniti, bomo prilagodili ali optimizirali. Eden finančno potratnejših je dvigalo na Markovec, za katerega je mogoče najti tudi desetkrat cenejšo rešitev.”

Občini so za to dvigalo že odobrili evropski denar, ki ga ni mogoče uporabiti za druge projekte.

“Razpisani denar je namenjen spodbujanju mobilnosti, to ni sporno in to bomo uresničili. Del konstrukcije - turistične atrakcije - pa terja razmislek in načrtovanje vsebin, da bi naložbo lahko finančno pokrili.”

Določeni postopki so že v sklepni fazi. Boste morda objavili nov natečaj ali se odločili za spremembo projektov?

“Če bodo spremembe stroškovno učinkovite, se bomo odločili zanje. Če pa bomo ugotovili, da projekta ne bomo mogli spremeniti, bomo začeli graditi. Odobrenega denarja ne smemo izgubiti.”

Obljubljate vsaj deset milijonov evrov na leto za naložbe na podeželju. Naštejte tri.

“Ni prav, da krajani po več desetletij čakajo na pomembno infrastrukturo. Te naložbe bomo poskušali skleniti v desetih letih. Gre za kanalizacijo, ceste in vodovodno omrežje. Načrti za gradnjo kanalizacije v prihodnjih štirih letih so že nared, ne bomo jih spreminjali, morda le dopolnili.”

Krajani si želijo novo šolo na Škofijah, občina zagovarja obsežno energetsko obnovo stavbe in gradnjo prizidka. Kakšna je vaša vizija?

“Gre za drago naložbo, ki pa je nujna in dolgoročna.”

S katerimi ukrepi boste spodbujali inovativnost in podjetništvo ter odpirali nova delovna mesta?

“Treba je zagotoviti pogoje za poslovanje podjetij in poskrbeti za nastanitvene možnosti novih kadrov. Razvojne inkubatorje in inštitute moramo snovati v povezavi z univerzo, Luko Koper in gospodarstvom.”

Kritični ste do parkirnega režima v Kopru. Če pogledamo nekatera druga mesta v bližini, je v teh mestih to področje urejeno veliko slabše.

“Pred 15 leti so bila vsa parkirišča brezplačna, zdaj so vsa plačljiva in težave ostajajo. Ne bom ukinil plačljivih parkirišč, bomo pa prilagodili režim. Ko imajo obrtniki delo v središču mesta, morajo avtomobil z orodjem parkirati nekaj sto metrov stran. Dobro bi bilo uvesti brezplačna parkirišča za kratke postanke in potencial vidim na Vojkovem nabrežju. Nujno je razmišljati tudi o garažni hiši.”

Ali podpirate gradnjo garažne hiše na Muzejskem trgu?

“Mislim, da je projekt že v takšni fazi, da ga bomo pripeljali do konca. Si pa želimo s stroko doseči dogovor, da bi na ploščadi nad garažno hišo uredili manjši park.”

Okoliški stanovalci pravijo, da imajo premalo zagotovil o varnosti. Kako jih boste prepričali v nasprotno?

“Treba jim je pojasniti, koliko časa bo gradnja trajala, kako bo urejen prometni režim, kako se bodo morali prilagajati. Izvajalec pa naj priskrbi garancije. Če bo nastala škoda na stavbah, bo to treba sanirati.”

Kako vidite razvoj obalne ceste?

“Kot skupni projekt koprske in izolske občine. Že danes je pri minimalnih posegih opaziti smešno neskladne razlike. Odobravam posege, ki se skladajo s prostorom, nasprotujem pa nečemu, kar bi bilo podobno znanstveni fantastiki. Ker je na tem območju nekaj zaščitenih predelov, večji posegi niti niso mogoči. Lahko se uredi dostope do morja in kopalni del, morda ponudbo nadgradi s kakšnim gostinskim lokalom.”

Ustavil bi načrt za park na Mandarićevi parceli

Poslovnež Milan Mandarić napoveduje sodno bitko za zemljišče, na katerem ne sme graditi, ker občinski prostorski načrt tam predvideva park. Boste morda razveljavili ta prostorski načrt?

“Ne moremo si izmišljevati, kaj bomo počeli na tuji zemlji. Če je on lastnik parcele in občina fantazira o stolpu in ribniku, gre za politično nagajanje. Postopek je treba ustaviti.”

Kje bi mladim poleg CMK še uredili prostore za druženje in preživljanje prostega časa?

“Lokacija mora biti toliko oddaljenega od strnjenega naselja, kot je bil, denimo, Inde, vendar v tem trenutku težko napovem, kje točno bo. Poskrbeti moramo za prostor za druženje, društva in skupnosti. Tudi lokacijo za sejmišče moramo poiskati.”

Populacija se tudi v Kopru hitro stara. Katera naložba je najhitreje izvedljiva na tem področju?

“Predvsem spodbujanje oskrbe na domu, ker to ne terja naložb v infrastrukturo. Najbolj primanjkuje oskrbovanih stanovanj. Zaledje je mogoče revitalizirati tudi s stanovanjskimi skupnostmi za mlade in starejše, pa tudi z oskrbovanimi stanovanji.”


Najbolj brano