Lokve, planinska telovadnica Goriške

Le 21 kilometrov in manj kot pol ure vožnje loči pogosto (pre)toplo Novo Gorico od prijetnega hladu najvišjega kraja Trnovske planote, 928 metrov nad morjem ležeče vasi Lokve, ki se je s svojo gozdnato okolico te dni odela v čudovite jesenske barve. Mirno okolje vabi na sprehode in kolesarjenje.

Lokve so kot oaza miru v naravi zanimive v vseh letnih časih. Poleti ponujajo osvežilen umik iz pregrete Vipavske doline in Jadranske obale. Jesen je čas za občudovanje jesenskih barv, sprehode, planinarjenje in tudi za gorsko kolesarske ture po številnih gozdnih cestah. Vzponi na vrhove nad Lokvami ob lepem vremenu in čistem ozračju ponujajo razglede vse do morja.

Pozimi po le nekaj minutah avtomobilskega vzpona iz zelene Vipavske doline pridemo v zasneženo pokrajino. Nekoč so bile Lokve cenjeno smučišče s štirimi vlečnicami, kjer se je na poti do olimpijskega veleslalomskega srebra v Sarajevu leta 1984 kalil tudi Solkanec Jure Franko.

Ti zlati časi so zaradi globalnega segrevanja in (pre)majhnih vlaganj v infrastrukturo sicer minili, vendar pa kraj še vedno ponuja otroško smučišče (nad Gostilno Lokve) in smučarsko tekaško progo pri Hotelu Winkler.

Lokve so - kot je bilo že razbrati iz naših vrstic - tudi kraj dobrih okusov, in zdravja h katere ponudbi prispevajo še Izletniška kmetija pri Ukovih, Ekološka kmetija Pri Tončkovih in Dom na Lazni. Na Lokvah si je mogoče med ostalim ogledati tudi cerkvico Sv. Antona Padovanskega, spomenik vsem padlim v 20. stoletju, škafarski muzej in zbirko motornih žag Jožeta Skoka.

Označenih je lepo število pohodnih in kolesarskih poti. Planinci bodo uživali v vzponu na 1300 m visoki Poldanovec z mogočno severno steno in pogledom na Alpe. Lokve ponujajo tudi igrišča za tenis, mali nogomet in mini golf.


Najbolj brano