Boris Popovič pred drugim krogom: Imamo še ogromno projektov

Boris Popovič ostaja zvest samemu sebi. Čeprav je po prvem krogu in v nekaterih soočenjih nakazal, da bo predvolilno taktiko pomaknil v bolj umirjene vode, pa še vedno nastopa v svojem prepoznavnem slogu. Energičen in prepričan v svoj prav je težak sogovornik, a hkrati ne pusti niti kančka dvoma, da verjame v to, kar dela in govori. Ima ogromno projektov in načrtov. Objavljen intervju je neavtoriziran.

Boris Popovič že šestnajst let vodi koprsko občino. Če bo izvoljen, 
bo to njegov peti mandat.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič že šestnajst let vodi koprsko občino. Če bo izvoljen, bo to njegov peti mandat.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

Kaj je šlo narobe, da niste dosegli želenih več kot 50 odstotkov?

“Ker je bilo na volitvah 13 kandidatov, je bilo že matematično težko zmagati. Vseeno sem osvojil prvo mesto, to velja tudi za stranko, tako da tega zagotovo ne vidim kot poraz.”

“Tudi mesto ni tako razvito, kot bi lahko bilo in mislim, da je v njem potrebno še ogromno postoriti.”

Vas skrbi močna podpora drugih kandidatov Alešu Bržanu?

“Ne. Protikandidati niso pomembni, pomembni so volilci. Ni rečeno, da bodo tisti, ki so bili goreče za nekoga v prvem krogu, dejansko v drugem za nekoga drugega, kot jim naroči izpadli kandidat. Drugo vprašanje je, koliko volilcev in kateri bodo prišli na volišča.”

Mišiča ne želi komentirati

Kaj menite o vstopu nekdanjega sodelavca Gašparja Gašparja Mišiča v župansko tekmo?

“Ne bom komentiral.”

Kako odgovarjate na očitke o avtokratskem načinu vodenja občine?

“S tem se niti slučajno ne strinjam. Občine ne vodim avtokratsko, temveč prav obratno - vsakodnevno sklepam kompromise; najprej z občani in občankami, tudi naš program je sestavljen na osnovi nekih kompromisov. Občina se ukvarja z marsičem, v MO Koper se ne razvija samo ena stran, temveč se razvija vse.”

Nekateri menijo, da se pretežno razvija mestno središče, podeželje pa se razvija manj, kot bi se lahko?

“Ne delim tega mnenja. Tudi mesto ni tako razvito, kot bi lahko bilo in mislim, da je v njem potrebno še ogromno postoriti. 45 odstotkov tistih, ki so prišli na volitve, se ne strinjajo s trditvijo, da je mesto urejeno, na podeželju pa je potrebno še veliko narediti.”

“Ogromno smo naredili in ogromno imamo projektov”

V obdobju vašega županovanja je Koper naredil korak naprej, a je bil zadnji mandat slabši od prejšnjih. Zakaj?

“Nimam tega občutka. Pred začetkom tega mandata se nam je zgodila odcepitev Ankarana. Urejanje odnosov z njim je trajalo leto in pol. Prvo leto smo poslovali po dvanajstinah, zato smo šele kasneje začeli delati projekte in se prijavljati na evropske razpise. Mislim, da smo naredili več v tem mandatu kot v prejšnjih, čeprav smo tudi prej naredili ogromno. Naredili smo bazen, park, igrišča za odbojko na mivki, vodni park v Žusterni ...”

Ampak v bazenu se razen vaterpolistov v tem mandatu nihče ne bo kopal in odbojke na mivki še nihče ni igral.

“Ampak sta končana. Koprčani pa uporabljajo tudi druge pridobitve: vrtec v Dekanih, šolo v Šmarjah, igrala na Škofijah, kanalizacijo na Škofijah, da ne govorimo o cestah, krožiščih, Bertoški vpadnici in nešteto drugih projektih. Res nismo naredili vsega in niti nikoli ne bomo. Moje mnenje je, da smo naredili ogromno in ogromno imamo tudi projektov za naprej: čaka nas 17 milijonov evrov za kanalizacijo na podeželju, evropska sredstva za stolp na Markovcu, za štiri električne avtobuse, za projekt Edison, na mizi imamo vsa vodna dovoljenja za vzpostavitev plaže od Badaševice do meje z Izolo ...”

Kako boste prepričali prebivalce Muzejskega trga, da se bodo strinjali s parkirno garažo pod svojim blokom?

“Mislim, da smo jih že prepričali. Želeli so si nižjo ceno parkiranja in to jim bomo omogočili. Pri vsaki gradnji skuša nekdo še kaj dobiti zraven, kot poskušamo mi dobiti pri drugem tiru ali pri avtocesti.”

Napovedujete, da bo Koper kot dopolnilni vodni vir uporabljal postopek desalinizacije. Stroški so visoki, pa tudi takšni obrati so precej veliki.

“Pravico do pitne vode bi vsakemu od nas morala zagotoviti država in mi se s tem sploh ne bi smeli ukvarjati. Ampak če se mi ne bomo ukvarjali, kdo pa se bo, saj uradno Ljubljano mi ne zanimamo. Tudi naši poslanci nam niso nikoli nič pomagali. Danes mi nimamo vodnega vira, ki bi nam zagotavljal oskrbo tudi v mesecih, ko je suša. Niti turizma brez vode ne moremo bolj razvijati. Vodno zajetje v Padežu ni šlo skozi, zajetje v Kubedu ni šlo skozi, ker se vedno najdejo neki doktorji znanosti iz Ljubljane, ki nam stvar zablokirajo. Ni nam preostalo drugega, kot da razmišljamo o drugih stvareh, tudi desalinizaciji.”

V vertikali bi bil univerzitetni kampus

S kakšnimi argumenti se boste podali v sodno bitko z Milanom Mandarićem, ki napoveduje sodno bitko za zemljišče, na katerem zaradi spremembe namembnosti ne bo mogel graditi?

“Že zdavnaj smo se skupaj z njim odločili, da na tistem prostoru ne bomo vse pozidali, temveč bomo naredili eno stolpnico. To je podpiral in ta projekt peljemo naprej. Tudi kasneje bo on ali pač tisti, ki bo lastnik tega zemljišča, imel prednost pri gradnji te vertikale. Ideja je, da bi v delu te vertikale naredili tudi univerzitetni kampus, ki bi bil prvi take vrste na svetu.”

Ali ni ta vertikala preveč izstopajoča v prostoru?

“Ves svet gre v vertikalo, ker zemljišč ni več, kar velja tudi za Koper. Ta vertikala bi morala biti nek simbol, imeti neko zgodbo. Mislim, da je to pravilna odločitev. Tako kot ima Pariz Eifflov stolp, bi Koper imel to vertikalo. Le da je Eifflov stolp prazen, mi bi pa imeli polno vertikalo: luksuzna stanovanja, biroje, univerzo, hotele. Kamionski terminal, parkirišče za Barko in Toncity pa morajo nujno postati parki.”

Pomanjkanje stanovanj za mlade družine in mladino nasploh je pereče. V zadnjem mandatu na tem področju ni bilo koraka naprej. Se zavedate problema?

“Pomanjkanje stanovanj je vsesplošno, ne samo za mlade. Še nedolgo nazaj je bilo stanovanj preveč, danes pa oddaš vse, kar imaš. Upam, da bo tako ostalo, saj imamo prek 200o sobodajalcev. Zaradi tega in turistov je težko dobiti najemno stanovanje, pa še draga so. Zato bo treba graditi. Smo tik pred položitvijo temeljnega kamna za 160 stanovanj nad Dolinsko cesto. Imamo pa že zemljišče pri Hoferju, s katerim bomo rešili vse probleme s stanovanji. Tudi univerza bi morala od ministrstva dobiti denar za študentske domove.”

“Na Marshallove otoke ni šel niti evro”

Idealno ste poskrbeli za nogometno infrastrukturo, rezultatsko pa ste s FC Koper doživeli enega težjih porazov?

“Kar je naloga občine, je poskrbela odlično. Kar pa se tiče ustroja nogometnega kluba, nobena občina na to ne more vplivati. Ni res, da obvladujem nogometni klub. FC Koper ima odgovorno osebo in on odgovarja, jaz pa samo pomagam klubu kot tudi ostalim društvom in klubom. Vedeti pa morate, da je koprski nogometni klub imel velike dolgove.”

Toda največji delež dolga, dva milijona evrov podjetju z Marshallovih otokov, je naredilo ravno vodstvo pod vašim vplivom?

“Ne, vi ne razumete. Na Marshallove otoke iz FC Koper ni šel niti evro. V klubu so bili nogometaši z določeno vrednostjo, Ibričić je, denimo, najboljši nogometaš v prvi slovenski ligi. Te nogometaše FC Koper ni mogel izplačati, ker je izpadel v četrto ligo in z njimi ni mogel zaslužiti. ”

To ni res, omenjeni dolg je nastal v prvi ligi?

“Ko si dolžan dva milijona in imaš v rezervi še dva milijona, to sploh ni problem. Problem je, če imaš dolg dva milijona in nimaš ničesar. Oboje je bilo tukaj, dolg in nogometaši.”

Na koncu je FC Koper ostal brez nogometašev in brez prve lige, a z dolgom.

“Ne, FC Koper je ostal brez dolgov, imamo nove nogometaše, s katerimi smo zmagali četrto ligo in nam gre zelo dobro.”

Ali res mislite, da je zgodba FC Koper v zadnjih štirih letih uspešna zgodba?

“Če nekdo nima dovolj financ in nerazčiščenih stvari za nazaj, je bolje, da ni v prvi ligi. Ta klub je imel fiktiven Mandarićev dolg.”


Najbolj brano