Država umira, rojeva se nova, v meni pa - California

Pobrskali smo po spominu, spletu in seveda že precej orumenelih časopisih ter obudili zvoke, podobe in besede iz leta 1990. Kaj smo poslušali, gledali in brali pred 30 leti?

To je bil čas gledanja na zahod. Nekateri so napovedovali, da bo Slovenija postala druga Švica, najdlje pa je videla - in najgloblje čutila - kranjska skupina California. “V meni je California,” je v tako rekoč manifestni uspešnici prepeval Matjaž Zupan.

Ob razpadanju Jugoslavije je Andrej Šifrer izdal album Hiti počasi, prodan v kar 100.000 izvodih. Na njem je živahno in zlovešče obenem zvenela pesem Država z rafalom izzivalnih vprašanj: “Kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država? Kdo takrat bo mašo bral, ko umrla bo država? Kdo bo za sedmino zbral, ko umrla bo država? Hej, fant, to bo dan, kot ga še ni bilo!”

“Marija, pomagaj mi!” je s Sokoli prepeval Peter Lovšin in dodal, da je čist nor, njegova mama pa je strela in fotr grom.

“Rad bi bil baraba, pa mi ne pustijo,” je tožil Janez Zmazek - Žan s svojim Don Mentony Bandom, skupina Panda pa je kaseto V vročici noči odprla s svojo največjo uspešnico, v kateri si je želela daleč stran od ponorelega sveta.

Nace Junkar je na Melodijah morja in sonca zmagal s Slovenskim mornarjem, ki ga je zanj napisal Oto Pestner, medtem ko je Iztok Mlakar izdal enega najboljših slovenskih kantavtorskih albumov vseh časov, prvenec Štorije in baldorije - takrat na kaseti, kasneje ponatisnjen na cedeju in letos, ob jubileju, končno še na vinilki. Nekaj pa se v 30 letih ni spremenilo: vstopnico za njegov nastop je bilo sila težko dobiti tako takrat, kakor jo je tudi danes.

V Novi Gorici sta na skupnem večeru nastopila Arsen Dedić in Zoran Predin, trboveljska skupina Laibach je v Portorožu in Novi Gorici odigrala svoja prva koncerta na Primorskem, v Avditoriju Portorož je niz prireditev odprl ansambel Avseniki, sledila je Tereza Kesovija, istrski roker Franci Blašković je z bendom Gori Ussi Winnetou v Koper prišel predstavit album Mens sana in malvasia istriana, o glasbi ostrih robov pa je v Primorskih novicah redno poročal Marko Brecelj.

Na vrhu ameriške Billboardove lestvice je tega leta kraljeval ženski vokalni trio Wilson Phillips s popevko Hold On, s hiti so se oglašali še Roxette, Sinéad O'Connor, Madonna, Billy Idol, Jon Bon Jovi, Snap! ...

Med ogledom filmov smo leta 1990 jokali nasmejani in ganjeni: Macaulay Culkin je nerodna vlomilca od pamet - in še marsikaj - spravljal v komediji Sam doma, Arnold Schwarzenegger je gledalce zabaval z naslovno vlogo v Policaju iz vrtca, Demi Moore in Patrick Swayze sta v Duhu pokazala, kakšna je posmrtna ljubezen, med kultne pa sta se vpisala filma o mafijskem svetu, tako Scorsesejev Goodfellas (Dobri fantje) kakor Coppolov Boter 3. Pri nas smo gledali tudi film o resničnem domačem razbojniku, razvpiti Tone Hac je pod naslovom Do konca in naprej spet zaživel v podobi Matjaža Tribušona in režiji Jureta Pervanjeta, ob 100. obletnici rojstva pa je v slovensko kinematografijo stopil legendarni režiser Fritz Lang - Karpo Godina se mu je poklonil z Umetnim rajem.

Svet in našo domovino je tega leta očarala romantična komedija Pretty Woman (Čedno dekle), v katerem sta se zaljubila prikupna prostitutka Julia Roberts in premožni poslovnež Richard Gere. “Srečata se preračunljiva značaja, ki se skozi film preoblikujeta v globoko čuteči osebnosti. Moralne vrednote premagajo umazane posle, lepo obnašanje pa prostaštvo,” smo poročali v našem časopisu.

Vrsta prireditev na Primorskem je bila leta 1990 posvečena 100. obletnici rojstva Franceta Bevka. 77-letnemu Borisu Pahorju je predsednik izvršnega sveta Lojze Peterle podelil posebno priznanje za “izjemen prispevek k utrjevanju slovenske zavesti in slovenskosti nasploh” ter se mu opravičil za številne krivice, ki jih je pisatelj doživel v povojnem obdobju. Umrl je Marjan Rožanc, Lojze Kovačič pa je pri Državni založbi Slovenije izdal roman Kristalni čas. Zanj je prejel prvega Delovega kresnika, pred štirimi leti pa so ga ovenčali še s “kresnikom vseh kresnikov”. V romaneskni izpovedi je pisatelj med drugim zapisal: “Nikoli se ne smeš ukloniti, tudi kolektivnemu nasilju svojega naroda ne.'”  


Najbolj brano