7. Val
“Če nas kdo vpraša, kdo smo Slovenci v Italiji, je ta knjiga odgovor”
“Če nas kdo vpraša, kdo smo Slovenci v Italiji, je ta knjiga odgovor”

Slovenci v Italiji, dejavni v približno 400 društvih in organizacijah, na pomemben način sooblikujejo okolje, v katerem sobivajo z večinskim italijanskim narodom. To so zdaj javnosti pokazali tudi črno na belem, v publikaciji Mi, Slovenci v Italiji.

Prišleki z juga
Prišleki z juga

Dandanes se podnebne spremembe odražajo na marsikaterem nivoju v sredozemski biodiverziteti in jim je zato včasih težje slediti. Ko raziskovalci kaj odkrijejo ob levantski obali ali alžirskih vodah, nas to ne gane preveč, ko pa se to zgodi v naši neposredni bližini, pa hitro zastrižemo z ušesi. Leščurji, o katerih sem še nedavno pisal, da jih najdemo v naših krajih v velikih gostotah, se v zahodnem Sredozemlju soočajo s hudim masovnim umiranjem. Sedaj, ko se je skrivnostni morilec Haplosporidum pinnae pojavil tudi v južnem Jadranu, pa se je pri raziskovalcih sprožil alarm in postavilo ključno vprašanje, kako rešiti največjo sredozemsko školjko. S tega vidika je ključno povezovanje z raziskovalci iz zahodnega Sredozemlja izjemno dragoceno, saj bomo le s skupnimi močmi lahko ustavili ali omilili krvni davek, ki ga na leščurju povzroča prej omenjeni zajedalec.

Silni so čudeži tega sveta, čudo vseh čud je rojstvo besede
Silni so čudeži tega sveta, čudo vseh čud je rojstvo besede

Vsak pojav ima nekje začetek, praizvor, kjer je nastal. Celo vesolje naj bi imelo svoj izvor v skrivnostnem prapoku. Tudi vsak posameznik ima v času datum svojega začetka in na tisti dan praznuje svoje rojstvo. Enako se je nekoč začela ali porodila človekova beseda. Njeno rojstvo je skrivnostno in zavito v mrak pradavnih dni.