V Novi Gorici bo najkasneje jeseni pričela obratovati sončna elektrarna skupine Supernova

Vodilni investitor v nakupovalna središča v Sloveniji skupina Supernova bo s programom Green Dot emisije CO2 zmanjšala za več kot 25.000 ton.

Vir foto: Skupina Supernova
Vir foto: Skupina Supernova 

Ljubljana, 4. maj 2021 - Izgradnja novogoriške elektrarne je del ambiciozno zastavljenega programa skupine Supernova, imenovanega Green Dot Project, katerega cilj je optimizacija poslovnih praks in doseg popolne ogljične nevtralnosti do leta 2030. Razveseljiva je novica, da je ta cilj v Sloveniji pravzaprav skoraj že dosežen, zaradi česar je Slovenija postala vzor preostalim državam, v katerih skupina Supernova deluje.

Sončna elektrarna na strehi nakupovalnega centra v Novi Gorici naj bi pričela delovati najkasneje jeseni letos. S pomočjo sonca pridobljena zelena energija bo pokrila do 25 % energijske porabe centra.

Poleg novogoriške skupina Supernova letos načrtuje še odprtje sončne elektrarne na strehi njihovega nakupovalnega centra v Celju. Lani decembra pa je v Novem mestu pričela obratovati njihova največja tovrstna elektrarna v deželi, ki s skupno 5.000 kvadratnimi metri solarnih panelov proizvaja električno energijo v višini porabe 300 povprečnih slovenskih gospodinjstev.

Vir foto: Skupina Supernova

Drugi pomemben cilj projekta Green Dot je zamenjava običajnih svetil z energetsko prijazno LED tehnologijo. Tudi ta je skorajda že dosežen. Z njim bo skupini Supernova uspelo letno prihraniti energijo v vrednosti porabe 2.500 gospodinjstev.

»Kot vodilni slovenski investitor v nakupovalna središča smo prepričani, da moramo skrbeti za okoljsko ozaveščenost in ohranjanje virov, tako pri gradnji kot pri upravljanju s premoženjem. Naš cilj je postati ogljično nevtralno podjetje in vodilno podjetje na področju energetske učinkovitosti. Popolnoma sem navdušen nad dejstvom, da se iz dneva v dan temu svojemu cilju vse bolj približujemo. Program temelji na treh glavnih stebrih: LED tehnologiji, programu energetske učinkovitosti in izgradnji sončnih elektrarn za proizvodnjo lastne zelene električne energije. Z izvajanjem tega programa bomo pripomogli k zmanjšanju onesnaževanja okolja in izboljšali kakovost življenja ne samo v Sloveniji, temveč tudi v vseh drugih evropskih državah, kjer delujemo in poslujemo v skladu z visokimi okoljskimi standardi,« je pojasnil dr. Paul Merdzo, direktor skupine Supernova.

Dr. Paul Merdzo, direktor skupine Supernova. Vir foto: Skupina Supernova

Skupina Supernova upravlja s 25 nakupovalnimi centri in nakupovalnimi parki v Sloveniji in s 53 nakupovalnimi centri, nakupovalnimi parki ter OBI-jevimi prodajalnami na Hrvaškem, v Avstriji ter na Slovaškem.

Po vzoru Slovenije so se v vseh ostalih državah Supernove začele pobude za uvedbo LED tehnologije in sončnih elektrarn. Na ravni skupine bo projekt Green Dot prihranil 35 milijonov kWh energije, kar je enako porabi 10.000 gospodinjstev ali 25.000 tonam CO2 letno.

»Toplo čestitamo skupini Supernova za ta ambiciozen korak. Financiranje projektov, usmerjenih v prihodnost, je za nas zelo pomembno in ponosni smo, da lahko s svojim obsežnim znanjem in izkušnjami prispevamo k zelenemu financiranju. Gre za »win-win« situacijo, ki koristi tako našim strankam kot nam samim, saj dolgoročno pozitivno vpliva na okolje in družbo,« pravi Herta Stockbauer, generalna direktorica BKS banke. Trajnost je že leta pomemben strateški steber banke BKS, ki se uvršča med zelene blagovne znamke in si prizadeva za doseg ogljične nevtralnosti v naslednjih desetih letih. Zato bo banka tudi svoje poslovne dejavnosti leta 2021 osredotočila na digitalizacijo in zeleno bančništvo.

Herta Stockbauer, generalna direktorica BKS banke. Vir foto: Skupina Supernova


Najbolj brano