Dodatne zbiralnice za električne in elektronske odpadke občutno pripomogle k boljšim rezultatom

Pred šestimi leti je bilo postavljenih na območju Občine Koper in Občine Ankaran prvih 17 tovrstnih zbiralnic. Marjetica Koper je leta 2022 v želji po vzpostavitvi komunalne infrastrukture po meri občank in občanov, skupaj z družbo ZEOS postavila še dodatnih 25 uličnih zbiralnic za oddajo manjših električnih in elektronskih odpadkov.

Dodatne ulične zbiralnike smo postavili v koprskem mestnem jedru, Žusterni, Olmu, Škocjanu, Vanganelu, Marezigah, Šmarjah, Bertokih, Pobegih, Sv. Antonu, Gračišču, Gradinu, Črnem Kalu, Dekanih in Škofijah. Lokacije vseh 42 uličnih zbiralnikov, lahko najdete na spletnem zemljevidu na strani www.zeos.si/zbirna-mesta/.

Rezultati tako zbranih e-odpadkov so se občutno izboljšali. Če smo v letu 2021 zbrali 11 ton malih gospodinjskih aparatov in baterij, so številke v 2022 pokazale že skoraj 20 ton.

Ločeno zbiranje frakcije OEEO je zelo pomebno zaradi visoke stopnje recikliranja surovin iz tovrstnih odpadkov. Predvsem so to mali gospodinjski aparati (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha), računalniška oprema in zabavna elektronika (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijske sprejemnike, kasetofone, gramofone, računalniške miške, kalkulatorje, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalnike, kamere), ostala mala oprema in orodja (sušilnike in kodralnike las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivnike, svetilke), igrače (vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje) in prenosne baterije, ter akumulatorji (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V).

Vsem občankam in občanom se zahvaljujemo za vestno uporabo zbiralnic za e-odpadke, ter vas še dodatno vabimo, da obiščete tudi naša kotička ponovne uporabe še delujočih elektronskih aparatov na zbirnem centru Sermin in zbirnem centru v Svetem Antonu. V ta kotička lahko predate kakšen še delujoč elektronski aparat, katerega ne potrebujete več. Preko partnerske družbe ZEOS bo takšen aparat dobil nove lastnike, kateri pa aparat potrebujejo.


Najbolj brano