Čas je za načrtovanje idealne klime v prostoru

Letošnja sezona ogrevanja je mimo, a vsako leto pride nova. Komaj čakamo poletje, ki mnogim lahko predstavlja tudi idealni čas za vgradnjo klimatske in prezračevalne naprave, zamenjavo obstoječega ogrevalnega sistema ali načrtovanje novega.

Toplotne črpalke

Toplotna črpalka zrak-voda iz zraka črpa brezplačno toploto za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, le manjši del energije koristi iz električne napeljave. Gledano z varnostnega in zdravstvenega vidika so toplotne črpalke v primerjavi s kotli na drva ali fosilna goriva povsem zanesljive, varne in okolju ter ljudem prijazne. Skladno z zahtevami evropske direktive tudi pri nas institucije že usklajujejo predlog Zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki med drugim vključuje tudi prepoved projektiranja, vgradnjo ter prodajo kotlov na kurilno olje in premog ter projektiranje in vgradnjo kotlov na fosilna goriva v novozgrajenih stavbah od 1. januarja 2023.

Med drugim direktiva vključuje in določa tudi pravico potrošnikov do odklopa z neučinkovitih sistemov za daljinsko ogrevanje in hlajenje pod določenimi pogoji.

Uporabo ogrevalnih toplotnih črpalk spodbuja tudi slovenski EKO SKLAD s subvencioniranjem nakupa in ugodnim kreditiranjem. Zamenjava stare kurilne naprave s toplotno črpalko je enostavna, posebej ko je v hiši že ustaljen sistem talnega, t.i. nizkotemperaturnega ogrevanja. V starejših objektih, ki uporabljajo tudi radiatorje pa je najprej potrebno oceniti obstoječi ogrevalni sistem, tudi površino radiatorjev ter hkrati razmisliti o izboljšanju izolacije oken in plašča objekta, da se ustrezno dimenzionira tudi toplotno črpalko. Toplotne črpalke zrak-voda so se razvile iz toplotnih črpalk zrak-zrak oziroma nam bolje poznanih inverterskih klimatskih naprav split sistem.

Klimatske naprave

Primorci že dolgo uporabljamo klimatske naprave kot edini vir ogrevanja stanovanj in poslovnih prostorov. Slednje so idealna izbira za klimatizacijo v vročih poletnih dneh in ogrevanje prostorov, tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah.

Klimatska naprava MSZ-LN je odlična izbira

Ne le tehnološko, tudi estetsko prefinjene klimatske naprave Mitsubishi Electric so stenske naprave serije MSZ-LN, ki s pomočjo infrardečega senzorja za zaznavanje telesne temperature in gibanja oseb prilagajajo svoje delovanje glede na prisotnost v prostoru. Tehnologija delovanja klimatskih naprav se je z leti zelo izboljšala, danes jih je mogoče upravljati tudi v oblaku s pomočjo mobilne aplikacije.

Infrardeči senzor zazna ljudi v prostoru tako prilagaja in usmerja zračni tok glede na prisotnost.

V prodajnem asortimanu imamo različne tipe naprav; stenske, kasetne, kanalske ali talne naprave ter tudi take, ki omogočajo dovod svežega zraka v prostor.

Dvojne lamele zrak avtomatsko usmerijo na pravo mesto ob pravem času.

Prezračevalni sistemi

Vsekakor priporočamo izdatno prezračevanje prostorov, saj se zrak v prostoru lahko hitro iztroši. Izdatno menjavo zraka v prostoru je sicer enostavno narediti naravno, z odpiranjem oken ali vrat, a na tak način ne odpremo le vrata nepridipravom ali prašnim delcem ampak izgubimo tudi veliko energije, zato je prezračevanje s pomočjo naprave za prezračevanje z rekuperacijo toplote bolj smiselno in varčno.

VITANEST d.o.o., Industrijska cesta 1 F

5000 Nova Gorica

t.: 05 3384998

Pooblaščeni uvoznik in distributer japonskega proizvajalca MITSUBISHI ELECTRIC. Distribucijo izvajamo tudi za proizvode TOSHIBA in DAIKIN ALTHERMA


Najbolj brano