Že 38 let brez e-ja v priimku

V skoraj 40 letih se v postojnski politiki ni našlo dovolj dobre volje, da bi popravili napačno poimenovanje ulice po priznanem postojnskem akademskem kiparju Frančišku Smerduju. Nova oblast obljublja, da bo zadevo preučila in jo rešila. Ovira so predvsem stroški in administrativni postopki.

“S preimenovanjem bomo lahko končno pokazali spoštovanje do pokojnega kiparja in odpravili sramoto, na katero zagotovo ne moremo biti ponosni,” pravi Andrej Smerdu.
 Foto: Veronika Rupnik Ženko
“S preimenovanjem bomo lahko končno pokazali spoštovanje do pokojnega kiparja in odpravili sramoto, na katero zagotovo ne moremo biti ponosni,” pravi Andrej Smerdu.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA >Nedopustno je, da se je ta napaka zgodila, in nerazumljivo je, da se še ni odpravila. Ne nazadnje gre tudi za ogledalo kraja, ogledalo našega odnosa do kulture in dediščine. Gre za spoštovanje do človeka, ki je tukaj ustvarjal,” pravi Andrej Smerdu, sorodnik kiparja, ki je v začetku tedna na novo vodstvo postojnske občine ponovno naslovil uradno pobudo za pravilno poimenovanje ulice, ki se že skoraj štiri desetletja namesto Ulica Frančiška Smerduja imenuje Ulica Franca Smrduja.

Da se napaka odpravi, smo na pristojne želeli apelirati tudi s kulturnim dogodkom in razstavo, ki smo jo v galeriji turistično-informacijskega centra postavili ob 50-letnici umetnikove smrti in smo jo zato naslovili Kulturni apel za Frančiška Smerduja,” poudarja Smerdu, sicer predsednik postojnskega kulturnega in športnega društva Bakla, ki je organiziralo razstavo.

Rojaku so se “oddolžili” z napako

Izvirni greh se je zgodil leta 1977. Postojnčani so se želeli rojaku oddolžiti s poimenovanjem ulice po njem. Toda takratni zbor krajevnih skupnosti skupščine občine Postojna, ki je sprejel odlok o poimenovanju ulic v novi soseski Kremenca II, je pri tem iz neznanih razlogov potrdil napačno zapisano ime Ulica Franca Smrduja.

Sorodniki in tudi nekateri prebivalci že od takrat opozarjajo na napako in odgovorne pozivajo k preimenovanju. “Pravega odziva ni bilo. Še najbližje koraku naprej smo bili leta 2007, ko je občinski svet sprejel nov odlok o določitvi imen naselij in ulic na območju občine Postojna. Takrat je bilo v razpravi rečeno, da se zavedajo napake, ki pa je ne bodo reševali v sklopu odloka, pač pa naredili analizo stroškov preimenovanja. Pri tem je ostalo,“ razlaga Smerdu, ki upa na več pripravljenosti pri novi postojnski oblasti.

Akademski kipar Frančišek Smerdu je s spomenikom padlim borcem NOB v središču mesta, bronastim reliefom Rojstvo v postojnski porodnišnici in Človeško ribico na pročelju Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU pomembno sled pustil tudi v Postojni, sicer pa je najbolj poznan po Prešernovem spomeniku v Kranju in kipu Ilegalca v Ljubljani.

Bo stroške nosila občina?

Občina bo na podlagi pobude vsekakor preučila in sprejela rešitev glede preimenovanja ulice akademskega kiparja Frančiška Smerduja, ki je predvidena z zakonom. Opraviti bo potrebno predhodne pogovore oziroma seznaniti prebivalce na tej ulici o postopkih s tem v zvezi in pridobiti oceno stroškov preimenovanja,« nam je odgovoril postojnski podžupan Andrej Berginc.

Da so prav administrativni postopki in s tem povezani stroški (zamenjava osebnih dokumentov, tablic s hišnimi številkami, uskladitev zemljiške knjige ...) največja ovira, se zaveda tudi Smerdu. Po njegovem bi morala biti občina do prebivalcev ulice, ki ne nosijo nobene krivde za napako, toliko razumevajoča, da bi imeli pri spremembi čim manjše stroške oziroma da bi jih plačala občina.

Na ulici sicer v 21 hiša živi okrog 80 prebivalcev. Nekateri med njimi imajo na naslovu z napačnim imenom registrirana tudi podjetja, v ulici sta še trgovina in gostinski lokal. Nekateri stanovalci so kljub temu že izrazili pripravljenost za spremembo.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano