Burja skrajšala regato

Na regati Izola Spring Cup, ki jo že 28. leto zapored organizira Jadralni klub Burja iz Izole, je nastopilo nekaj več kot 200 jadralcev iz desetih evropskih držav. Tekmovali so lahko le v petek, saj je bil v soboto veter prešibak, v nedeljo pa premočan. Edino slovensko zmago je v razredu laser osvojil Nik Pletikos.

V razredu laser so dominirali slovenski jadralci.
V razredu laser so dominirali slovenski jadralci. 

IZOLA > V treh dneh je organizatorjem uspelo izpeljati le tri plove, in sicer vse tri v petek, ko so bile razmere za jadranje tako rekoč idealne - zmeren veter in sončno vreme. V soboto je deževalo, veter pa je bil šibak in spremenljiv. “Razmere ne bi bile za vse enake,” predsednik JK Burja Stanislav Žbogar pojasnjuje, zakaj se niso odločili odpluti na morje. Verjetno je bil eden izmed razlogov tudi ta, da so računali, da bodo v nedeljo brez težav izpeljali tekmovanje, a je bila burja močnejša, kot so pričakovali. “Z močjo 30 vozlov je pihala okrog 11. ure, poleg tega pa nam je postavitev regatnega polja preprečeval velik val,” dodaja Žbogar. A po treh petkovih plovih je bila regata regularna, jadralci, ki so v Izolo zaradi treninga večinoma prišli že teden dni prej, pa so bili kljub vsemu zadovoljni. Večina se jih je že v nedeljo ali v ponedeljek zjutraj odpravila domov. V Izoli ostajajo le Nemci, ki bodo trenirali še ves teden.

Žbogar je še posebej zadovoljen, da se spet krepi konkurenca v olimpijskih razredih. V razredu laser je nastopilo 24 jadralcev, dominirali pa so mladi slovenski upi. Zmagal je Nik Pletikos iz YC Portorož, ki je v petkovih treh plovih zabeležil dve zmagi in eno tretje mesto. Drugo mesto je osvojil Žan Luka Zelko iz BD Sidro, tretje pa Matej Valič iz JK Jadro. Šesti je bil Jure Medved iz BD Ranca.

V drugem olimpijskem razredu - laser radial za ženske - je na stopničkah stala Kim Pletikos, ki je osvojila drugo mesto. Med 55 jadralkami je zmagala Madžarka Maria Erdi.

V razredu 420 je nastopilo 45 posadk. Med moškimi in v absolutni razvrstitvi je slavila nemška posadka Blumenthal-Hoder, med ženskami pa prav tako Nemki Dahnke-Winkel. Ženska posadka JK Izola Turin-Destefano je zasedla sedmo mesto v ženski in 21. v absolutni konkurenci.

V mešani konkurenci razreda laser 4.7 je drugo mesto osvojila še tretja iz jadralne družine Pletikos - Lin Pletikos iz YC Portorož. Zmagal je Madžar Aron Tenke. Šesto mesto je osvojil Taš Kolman iz JK Burja, enajsti pa je bil Maj Musa Olivieri iz JK Olimpic. Nastopilo je 39 jadrnic.

“Mednarodni sodniki so bili z regato zelo zadovoljni, tako da bodo na mednarodno jadralno zvezo poslali za nas ugodno poročilo,” je prepričan Žbogar, ki bi rad spet dvignil tekmovalni nivo regate. Ta je bila nekoč zelo kvalitetna, zadnja leta pa bolj turistična, priznava predsednik JK Burja. A bi že prihodnje leto lahko privabila del konkurence z regate na Palmi de Mallorci, ki je izgubila prvokategorni status.ALJA TASI


Najbolj brano