Predsednikov urad ob prazniku odprl vrata (foto)

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini so v predsedniški palači pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je v Bolgariji, zato je obiskovalce pozdravila Tanja Pečar. Za kulturni program je poskrbel Policijski orkester, pred palačo pa je bila postrojena tudi častna straža garde Slovenske vojske.

Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini 
so v predsedniški palači pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je v Bolgariji, zato je obiskovalce pozdravila Tanja Pečar. Foto: STA
Ob državnem prazniku vrnitve Primorske k matični domovini so v predsedniški palači pripravili dan odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor je v Bolgariji, zato je obiskovalce pozdravila Tanja Pečar. Foto: STA

LJUBLJANA > Tanja Pečar je na prošnjo predsednika republike Boruta Pahorja ob prazniku nagovorila obiskovalce v veliki dvorani predsedniške palače in jim zaželela kar najlepši praznični dan. Obiskovalci so si nato pod vodstvom uslužbencev protokola ogledali predsedniško palačo in predsednikove delovne prostore. Zaposleni kot tudi Tanja Pečar pa so odgovarjali na njihova vprašanja v zvezi z delovanjem urada in delom predsednika.

Dan vrnitve Primorske k matični domovini praznujemo v spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Državni praznik je od leta 2006.

“Ta praznik je zelo poseben. Da ohranjamo spomin in vrednote pretekle zgodovine in da se spomnimo, da smo leta 1947 končno dobili nazaj še tisti del naše ljube Primorske, ter tudi zato, da se zavedamo, da to ni bilo samo po sebi dano. Prav je, da se spomnimo na vse ponosne fante in dekleta, ki so želeli živeti v skupni državi. Ta dan ima velik pomen za Slovenijo. Mogoče se niti ne zavedamo, kako pomemben je,” je na ogledu predsedniške palače dejal Matjaž Špat, predsednik taboriščnega odbora Ravensbrück-Auschwitz pri Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.

Osrednja slovesnost bo v soboto v Postojni z naslovom Primorska.srčna. Prireja jo Občina Postojna ob finančni pomoči ostalih primorskih občin, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let.

STA


Najbolj brano