V Portorož prihaja sto filmov

V Portorožu se bo prihodnji torek začel 19. festival slovenskega filma, ki bo ponudil 98 filmov, od tega 52 v tekmovalnem programu. Selekcijska komisija je imela pri izboru težko nalogo, saj je prejela 167 prijav, kar je 20 več kot lani. Veliko je kratkih filmov, kar po besedah vodje festivala Igorja Prassla kaže na porast mladih avtorjev.

Nagrade bodo podelili 17. septembra v glavni dvorani 
Avditorija Portorož. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nagrade bodo podelili 17. septembra v glavni dvorani Avditorija Portorož. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, PORTOROŽ> Festival slovenskega filma (FSF) bo 13. septembra ob 19. uri odprla razstava s predstavitvijo letošnjega Badjurovega nagrajenca Dušana Milavca, svojo udeležbo na otvoritveni slovesnosti je, kot je povedal Igor Prassel na novinarski konferenci, potrdil tudi minister za kulturo Tone Peršak.

Filmski del se bo začel uro pozneje s študijskim filmom Arona HorvathaJogi in škatla, kratkim animiranim filmom Špele ČadežNočna ptica in igranim celovečercem Damjana Kozoleta Nočno življenje. Vsi omenjeni filmi so v igri za vesno.

V tekmovalnem programu si bo sicer mogoče ogledati 14 celovečernih filmov, od tega jih je sedem igranih, štirje so dokumentarni, tri so igrane koprodukcije. Poleg tega bodo predstavljeni še trije sklopi kratkih filmov in trije sklopi študijskih filmov, je povedal Prassel.

“Letos je bila letina bogata in žirija bo imela težave izbrati nagrajenca,” je poudaril Prassel in izrazil obžalovanje, da so morali nekaj filmov kljub visoki kakovosti uvrstiti v netekmovalni program oziroma Panoramo.

Med igranimi celovečerci v tekmovalnem programu so poleg Nočnega življenja režiserja Damjana Kozoleta še filmi Igorja Šterka (Pojdi z mano), Žige Virca (Houston, imamo problem!), Klemna Dvornika (Pod gladino/Buoyancy), Vlada Škafarja (Mama), Slobodana Maksimovića (Nika) ter Marka Sosiča (Komedija solz).

Med igranimi filmi tri koprodukcije

Med igranimi filmi bodo v tekmovalnem programu prikazane tri koprodukcije: Družinski film v režiji Olma Omerzuja, Ustava Republike Hrvaške v režiji Rajka Grlića in Življenje je trobenta režiserja Antonia Nuića.

Med kratkimi filmi je Prassel med drugim izpostavil Kozoletov kratki film Meje, RibolovJana Cvitkoviča in Virčev film Selitev. Med izbranimi dokumentarci pa intimistični film Maje PrettnerDom ljubi dom, film Dejana Batoćanina o glasbeni skupini Mladi levi in film Petre SeliškarMoj narobe svet, zaznamovan s Franom Milčinskim - Ježkom.

Selekcijsko komisijo so sestavljali Prassel, Bojana Bregar in Ana Šturm. Filme pa bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi Rado Likon, Jure Matičič, Meta Mazaj, Rok Predin in Sonja Prosenc. Podelila bo 12 glavnih vesen ter še od štiri do osem dodatnih vesen, je povedal Prassel.

V program sta uvrščeni še dve posebni projekciji: Šumanović, komedija umetnika v režiji Branimirja Dimitrijevića in Borisa Miljkovića, pri katerem je sodeloval tudi Milavec, ter film Ita Rina- filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood v režiji Marte Frelih. Tega bodo prikazali ob 20-letnici delovanja Slovenske kinoteke.

Kosobrin Emilu Svetliku

Pripravljajo tudi bogat spremljevalni program, znotraj katerega bo tudi strokovni. Ta bo med drugim ponudil strokovni posvet kolektivne organizacije Aipa z naslovom Pravice so vaše!.

V sklopu festivala bo Društvo slovenskih režiserjev podelilo nagrado kosobrin, ki jo letos prejme kolorist Emil Svetlik.

Letošnji proračun FSF znaša 110.000 evrov, je povedala Nerina Turkovič Kocjančič, v.d. direktorja Slovenskega filmskega centra. Kot posebnost je omenila še na novo vzpostavljen petčlanski svet festivala.

Fesival, ki se bo sklenil 18. septembra, bo snemala akademska televizija ak tv. Nagrade bodo podelili 17. septembra v glavni dvorani Avditorija Portorož.

STA


Najbolj brano