Kradla tudi dva že obsojena železničarja

Pri tatvinah iz zabojnikov z železnice na Bivju so sodelovali štirje delavci Slovenskih železnic in delavec podjetja, ki posluje v koprskem pristanišču, ni pa delavec Luke Koper. Na Slovenskih železnicah so nam potrdili, da proti osumljenim za vlom v menzo na tovorni postaji na Srminu pred štirimi leti niso ukrepali, ker so postopki zastarali. Med takratnimi tatovi sta bila dva, ki sta kradla tudi tokrat. Kljub pravnomočni obsodbi sta ohranila svoji službi.

Med tatovi na železnici sta bila tudi dva, ki sta bila v 
preteklosti zaradi tatvin že obsojena, a sta  še vedno zaposlena na Slovenskih železnicah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Med tatovi na železnici sta bila tudi dva, ki sta bila v preteklosti zaradi tatvin že obsojena, a sta še vedno zaposlena na Slovenskih železnicah. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER > “Od pristojnih organov smo prejeli uradno informacijo, da so pri kaznivih dejanjih, po katerih sprašujete, sodelovali zaposleni v družbi Slovenske železnice - Tovorni promet. Na Slovenskih železnicah v skladu z delovnopravno zakonodajo ugotavljamo pogoje za uvedbo postopkov zaradi kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja,” je na naša vprašanja, ali so pri nedavnih tatvinah z železnice na Bivju res sodelovali železničarji, odgovoril tiskovni predstavnik železnice Janez Krivec.

Naše neuradne informacije, da so med peterico osumljenih kar štirje železničarji, so se tako izkazale za pravilne. Pri petem osumljenem pa se neuradne informacije niso izkazale za povsem točne. Sebastijan Šik iz koprske Luke nam je namreč pojasnil, da nihče od zaposlenih v Luki Koper ni v policijskem postopku zaradi omenjenega dogodka. Po neuradnih informacijah naj bi bil osumljeni zaposlen v enem od podjetij, ki deluje v koprskem pristanišču, in naj bi imel informacije o tovorih, ki v pristanišče prihajajo in iz njega odhajajo po tirih.

Prijeli so jih z osvežilci

Koprski policisti so peterico razkrinkali sredi minulega meseca, ko so ponoči dobili informacijo, da se okoli železniških tirov na Srminu smuka več ljudi. Policisti so takoj odhiteli tja in celo srečali tatove, ki so z avtom že bežali s kraja. Po opisih avtov in sumljivih moških so v Kopru čez nekaj minut prijeli tri moške iz okolice Kopra, stare 30, 31 in 35 let. V dveh avtih, s katerima so se vozili, so našli 36 kartonastih škatel, v vsaki pa po šest osvežilcev zraka. Hitro so ugotovili, da so osvežilce ukradli iz zabojnika na železnici na Srminu.

Najmanj eden od prijetih je očitno po prijetju “začivkal”, tako da so policisti odkrili še dva pomagača, 27-letnika iz Izole in 35-letnika iz okolice Kopra, in celo skladišče, v katerega so spravljali ukradeno blago. Šlo je za zapuščeno skladišče med staro cesto in avtocesto na Bivju, ki so si ga prilastili brez vedenja lastnika skladišča, v njem pa so policisti in kriminalisti našli več kot 40 novih gum s platišči vred, dobrih 3000 litrov dizelskega goriva, dve Gorenjevi indukcijski kuhalni plošči, klima napravo, kavni aparat, številna oblačila in še veliko drugih predmetov. Peterico osumljenih so zaslišali in jih izpustili na prostost, v teh dneh pa jih bodo ovadili zaradi velike tatvine.

Železnica ni nagnala tatov

Na Slovenskih železnicah so potrdili, da so med peterico tudi štirje zaposleni v tem podjetju. Krivec je pojasnil, da še ugotavljajo pogoje za uvedbo postopkov proti njim. Na vprašanje, ali drži, da so med četverico tudi železničarji, ki so leta 2011 vlomili v menzo na tovorni postaji v Srminu in ukradli za 4000 evrov blaga, je Krivec potrdil, da sta med njimi dva, ki sta bila vpletena tudi v dogodek pred štirimi leti. “Takrat smo proti zaposlenim sprožili postopke zaradi kršitve pogodbenih obveznosti, ki pa so bili ustavljeni zaradi zastaranja,” je razložil.

(Ne)ukrepanje uprave železnice je še toliko bolj nerazumljivo, ker sta bila železničarja zaradi vloma in tatvine iz menze novembra 2011 na sodišču pravnomočno obsojena na pogojni zaporni kazni. Kljub temu sta ohranila svoji službi na železnici in očitno kradla še naprej. Storilce je takrat najemnik menze posnel celo s kamero.

DANIJEL CEK


Najbolj brano