Svež veter v Izoli in predvsem Ankaranu

Nedavne lokalne volitve so premešale tudi karte v istrskih svetih italijanskih samoupravnih narodnih skupnostih. Dobili so nove člane in tudi nova vodstva. Kmalu bodo odločali še o vrhu obalne italijanske samoupravne skupnosti, ki jo zadnja tri leta vodi Alberto Scheriani.

Konstitutivna seja izolske samoupravne italijanske skupnosti. V  ozadju z desne je videti novega predsednika Gregoriča in podpredsednika Žižo (predsednik je brez očal). Foto: Ilmandracchio.Org
Konstitutivna seja izolske samoupravne italijanske skupnosti. V ozadju z desne je videti novega predsednika Gregoriča in podpredsednika Žižo (predsednik je brez očal). Foto: Ilmandracchio.Org

ISTRA > Po novem je izolska samoupravna narodna skupnost precej pomlajena. Na njenem čelu je bila do nedavnega Astrid del Ben, pred njo dolga leta Silvano Sau, zdaj pa je 29-letni Marko Gregorič. Gregorič je absolvent sociologije in pri Uniji Italijanov v Kopru odgovoren za evropske zadeve.

Izolani potrebujejo obe društvi

Podpredsednik izolske skupnosti je Felice Žiža, novi stari občinski svetnik in dosedanji podžupan, sicer pa tudi strokovni direktor izolske bolnišnice. Med ostalo sedmerico članov so: nova občinska svetnica Ambra Šlosar Karbič, Guido Križman, Mario Carboni, Donatella Vodopija, Fiorenzo Dassena, Katja Dellore in Daniela Zaro.

Italijanska manjšina ima v Izoli 650 pripadnikov. Gregorič napoveduje, da si bo prizadeval zagotoviti dovolj denarja, da bi še naprej delovali obe skupnosti, pravzaprav društvi, ki sodita pod okrilje izolske samoupravne skupnosti, Skupnost Italijanov Pasquale Besenghi Degli Ughi in Skupnost Italijanov Dante Alighieri torej. Prepričan je, da sta potrebni obe: “To je naša dodana vrednost. Izolska skupnost ima najbrž najboljši kulturni manjšinski program v slovenskem delu Istre.” O tem, da se društvi med seboj grdo gledata, kot je v zadnjem času vse pogosteje slišati, pa pravi, da to ne drži povsem.

Kmalu ankaranski predstavniki

Izolska samoupravna skupnost je od treh istrskih skupnosti še edina, ki ni predlagala treh članov v devetčlanski svet obalne samoupravne skupnosti. Gregorič napoveduje, da jih bodo izbrali danes. Potem ne bo več nobenih zadržkov, da zdajšnji predsednik obalne skupnosti Alberto Scheriani ne bi sklical konstitutivne seje, na kateri bodo dobili novo vodstvo: predsednika iz ene od treh občin in iz preostalih dveh dva podpredsednika. Scheriani sejo napoveduje okrog 15. novembra.

Po 1. januarju, ko bo zaživela ankaranska samoupravna skupnost, pa bodo morali v svet obalne skupnosti vključiti še vsaj enega predstavnika slednje (v Ankaranu je približno 60 pripadnikov manjšine). Najbrž bodo dobili tudi podpredsednika. “A najprej je treba spremeniti statut,” je jasen Scheriani.

V Ankaranu bo Italijane vodila Linda Rotter ob pomoči podpredsednice Maje Bertok. Člani skupnosti so še Franko Železnjak, Sergio Angelini in Danijela Pirš.

V Istri živi približno 2700 pripadnikov italijanske manjšine. Njihov most do slovenske vlade predstavlja obalna samoupravna skupnost italijanske narodnosti. Denar za delovanje (120.000 evrov na leto) dobiva iz urada za narodnosti, denar za kulturni program manjšine (140.000 evrov letno) pa s kulturnega ministrstva in ga prerazporedi na tri občinske samoupravne skupnosti. Obalna skupnost - za razliko od Unije Italijanov - ne dobi denarja iz Italije. Vendar Unija manjši delež razdeli društvom, ki delujejo pod okriljem občinskih samoupravnih skupnosti. Slednje pa financirajo tudi občine.

Bolj malo novega v Kopru in Piranu

Fulvio Richter tudi v prihodnje ostaja na čelu koprske samoupravne italijanske narodnosti. Njegova desna roka je Scheriani. Člani sveta so še: Roberta Vincoletto, Damian Fischer, Marco Apollonio, Gianfranco Stancich, Luisa Angelini Ličen, Maria Pia Casagrande in Sandra Vitošević.

V Piranu so za predsednico samoupravne skupnosti znova izvolili Nadio Zigante, medtem ko mesto podpredsednika zaseda Andrea Bartole. V svetu te organizacije sedijo še Valter Lovrečič, Bruno Fonda, Kristjan Knez, Manuela Rojec, Giorgio Rosso, Onelio Bernetič, Gianfranco Giassi, Luciano Monica in Daniela Sorgo. Njihov statut namreč navaja 11-članski svet.

MIRJANA CERIN

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano