Slovenska revija med najboljšimi matematičnimi revijami na svetu

Slovenska znanstvena revija Ars Mathematica Contemporanea (AMC) se je po faktorju vpliva uvrstila v prvo četrtino revij na področju matematike na svetu. Faktor vpliva se v znanosti uporablja kot merilo odmevnosti znanstvenih revij, s tem pa tudi ugleda raziskovalcev, ki v njih objavljajo, so sporočili z Univerze na Primorskem.

Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane 
skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. 
dr. Dragan Marušič (na fotografiji) in prof. dr. Tomaž 
Pisanski. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. dr. Dragan Marušič (na fotografiji) in prof. dr. Tomaž Pisanski. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Revija AMC je na lestvici indeksa citiranja SCI (Science Citation Index) za leto 2015 s faktorjem vpliva 0,985 zasedla 60. mesto med 312 matematičnimi revijami, ki jih pokriva Inštitut za znanstveno informiranje ISI (Institute for Scientific Information).

Specializirana podatkovna zbirka ISI, ki omogoča pregled citiranosti znanstvenih prispevkov, pokriva nad 14.000 revij po vsem svetu. Med njimi le 19 periodičnih znanstvenih publikacij izhaja v Sloveniji, navajajo na univerzi.

Revija AMC je po pojasnilih univerze prva slovenska revija, ki ji je uspel vstop v elitno zgornjo četrtino znanstvenih revij s faktorjem vpliva, kar predstavlja nov mejnik v slovenski znanosti.

Odkar se je leta 2011 revija AMC uvrstila na seznam matematičnih revij s faktorjem vpliva, je bila doslej dvakrat v tretji četrtini in dvakrat v drugi četrtini.

"Vztrajno večanje odmevnosti revije zahteva tudi ohranjanje oziroma povečevanje kakovosti objavljenih prispevkov. Zaradi visokih standardov tako uredništvo v objavo sprejme manj kot eno tretjino prispelih rokopisov," poudarjajo na univerzi.

Revijo AMC sta leta 2008 zasnovala in jo s pomočjo zagnane skupine domačih in tujih urednikov še dandanes vodita prof. dr. Dragan Marušič in prof. dr. Tomaž Pisanski, izdaja pa jo Univerza na Primorskem v sodelovanju z Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko Ljubljana.

V njej so objavljeni vrhunski znanstveni prispevki sodobne matematike, ki izhajajo iz diskretne in uporabne matematične paradigme. Prednost imajo raziskave, ki združujejo področja diskretne matematike z drugimi deli matematike, kot so algebra, geometrija, topologija, teoretično računalništvo in kombinatorika.

STA


Najbolj brano