Prve dni novembra v novo šolo

V četrtek bodo lahko starši in otroci, ki obiskujejo staro podružnico v Sv. Antonu, premierno vstopili v novo šolo na drugi strani ceste. To bo zgolj dan odprtih vrat, saj delavci potrebujejo še en mesec za dokončanje vseh del in namestitev opreme. Šolarji se bodo v novo poslopje vselili po jesenskih počitnicah.

Če so do zdaj učenci telovadili v neprimernih prostorih dvorane zadružnega doma, bodo imeli poslej na voljo veliko in sodobno telovadnico  Foto: Nataša Hlaj
Če so do zdaj učenci telovadili v neprimernih prostorih dvorane zadružnega doma, bodo imeli poslej na voljo veliko in sodobno telovadnico  Foto: Nataša Hlaj

SV. ANTON > Spomnimo, da je nedokončana šola samevala kar nekaj let. Šele kak teden pred koncem šolskega leta, junija torej, so jo znova zasedli delavci. Čakala so jih še vsa obrtniška, strojna in elektroinstalacijska dela, od finalnih tlakov do namestitve predelnih sten ...

Ko smo se pred dnevi z vodjo projekta nove šole Urošem Muženičem iz podjetja Makro 5 sprehodili po gradbišču, je vsak od 80 delavcev točno vedel, kaj mora početi. Nekaj jih je brusilo in polagalo granitne plošče pred vhodom v šolo, v nadstropjih so delavci zaključevali posege v sanitarnih prostorih, klet so zasedali polagalci športnega poda v telovadnici, medtem ko so s tovornjakom pripeljali ograjo, s katero bodo zamejili šolsko okolico. Prav vsak kotiček novega šolskega poslopja dobiva končno podobo, zato je odveč bojazen staršev, da bodo po volitvah gradbišče znova zaprli.

“Objekt smo zgradili po najsodobnejših standardih gradnje. V notranjost smo namestili posebne akustične strope, v razrede smo položili masiven parket in ne cenenega laminata, izolacije objekta je debela kar 22 centimetrov. To bo energetsko zelo varčna stavba,” našteva Muženič. Pravi, da so pri prezračevanju poskrbeli za sistem rekuperacije, telovadnica pa bo imela celo talno gretje. Te dni bo tehnični pregled objekta, nato pa bo morala koprska občina pridobiti še uporabno dovoljenje. Muženič ne pričakuje večjih pomanjkljivosti. “Delavci so dobro opravili svoje delo,” je prepričan.

Stavba nove osnovne šole Sv. Anton se razteza na površini 3056 kvadratnih metrov. Objekt ima pritličje in tri nadstropja, v katerih so predvideni prostori za telovadnico, garderobe, jedilnico, multimedijo, knjižnico, 16 učilnic s kabineti in zbornico. V šoli bo dovolj prostora za oddelke od prvega do sedmega razreda, ki jih bo obiskovalo skoraj 400 otrok.

Po šestih letih bo ta 5,5 milijona evrov vredna naložba dobila epilog. Do zdaj so zanjo porabili skoraj tri milijone evrov, od tega je 344.000 evrov prispevala država. Letos so v proračunu zagotovili 200.000 evrov, prihodnje leto pa bodo priskrbeli še 2,3 milijona evrov. Konec maja so občinski svetniki namreč potrdili sklep, s katerim so financiranje projekta vključili v načrt razvojnih programov za obdobje 2014-2017. To pomeni, da bodo takrat poplačali Makro 5, ki zdaj naložbo financira iz lastnih virov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano