Umiri se že enkrat, Boris!

In sprejmi dejstvo, da nisi več župan in da je čas, da nehaš trositi neumnosti in laži. Ob nekem nedavnem intervjuju nisi mogel mimo tega, da bi, tako kot samo ti znaš, napadel svojega naslednika in njegov prvi proračun ter posredno znova prezrl zapuščino prednikov. Da bi branil Aleša Bržana, ne čutim potrebe, ker je to storil občinski svet z veliko podporo proračunu, moram pa se odzvati na tvojo ponavljajočo tezo, da se je zgodovina Kopra začela s teboj ... “Jaz v prvem mandatu nisem imel ničesar, oni (Bržanovi o.p.) pa imajo vse nastavljeno.”

Pred teboj smo bili trije, ki smo vodili občino, če omenim samo obdobje samostojne Slovenije, in pred nami so bili še drugi in vsak je za seboj pustil nekaj, kar je bilo vredno vsaj omembe. Nihče ni našel puščave.

Za menoj Irena Fister, za njo Dino Pucer. Skupno 12 let socialdemokratske kontinuitete. In pustili smo ti občino v odlični kondiciji. Po bruto družbenem proizvodu na prebivalca - podatki 2001 - druga občina v Sloveniji, takoj za Ljubljano, četrta po višini plač, prva po število motornih vozil. Dodam naj še širši koprski oziroma obalni prostor, ki je bil po bruto dodani vrednosti na zaposlenega v gospodarstvu, prva med 13 slovenskimi statističnimi regijami! Da je bilo temu tako, je pripomogel tudi napor, ki smo ga bili vložili, da bi nas osamosvojitvena vojna poškodovala čim manj. Razen tragične in obžalovanja vredne smrti treh mladih vojakov JLA na Škofijah, hujših posledic ni bilo in posledično tudi ne potrebe po večjih stroških za sanacijo škod.

Zapustili smo tudi povsem dobljeno bitko, če sprejmemo za merodajno sodbo Sveta Evrope, kot varuha evropske Listine o lokalni samoupravi, z ustavnim sodiščem za ohranitev MO Koper po večinski volji Koprčank in Koprčanov v slehernem njenem delu, (91 odstotkov proti cefranju občine na več manjših), kar pa tebi z Ankaranom žal ni uspelo (64 odstotkov za novo občino).

Na terenu investicij? Spisek je predolg da bi naštel vse. Večkrat pohvaljena Arena Bonifika je le polepšava nečesa, kar je nastalo v našem času. Začetek gradnje večnamenske dvorane nosi moj podpis, njeno dokončanje podpis Fisterjeve in pričetek polnega obratovanja Pucerjev. Ti si jo samo posodobil za potrebe Evropskega košarkarskega prvenstva leta 2013.

Do takrat, celih 14 let, je nič manj kakovostno nudila gostovanje neštetim športnim, kulturnim, glasbenim in drugim dogodkom in povsem služila svojemu namenu. Računali smo, da bo v povezavi z dvorano zgrajen tudi olimpijski bazen in to že v tvojem prvem mandatu - projekt je bil nastavljen in tudi finančno odobren - a si karte premešal, oziroma odstopil ob prvotne zamisli, in dobili smo bazen z zamikom več kot 15 let v okviru neke mega-stavbe, katere skelet že leta stoji kot zarjavel spomenik tvojih zgrešenih investicij.

Našel si kar nekaj prenovljenih trgov in ulic v mestnem jedru - Giordanov in Carpaccijev trg, Kidričevo, Gallusovo, Pristaniško ulico, povezavo Ferrarske ceste z Vojkovim nabrežjem. Našel si dokončano in opremljeno Pretorsko palačo z eno najlepših sejnih dvoran daleč naokrog, in v zaključni fazi prenove še bližnji Armerio in Foresterio za potrebe nastajajoče Univerze na Primorskem, obnovljeni Študijsko knjižnico in kinodvorano, nove prostore šolske in otroške ambulante zdravstvenega doma, štiriindvajset neprofitnih in osem socialnih stanovanj, Kvedrovo cesto skozi Markovec do bolnišnice v Izoli, urejene tudi druge ceste in poti, z enosmernimi režimi, med Semedelo, Markovcem in Žusterno, že izdelan projekt za novo srednjo tehnično šolo ob Dolinski cesti, adaptirano in dozidano osnovno šolo Šmarje.

Našel si urejene in komunalno opremljene številne prometnice tudi na podeželju, skupaj za skoraj sto kilometrov.

In takrat je mesto že dolgo utripalo, četudi brez lučk in palm: Koprska srečanja in za njimi Folkest v organizaciji italijanske skupnosti, sveže ustanovljeno poklicno Gledališče, Primorski festival, nekaj edicij Melodij morja in sonca, Koprske noči, Praznik Sv. Nazarija s turnirjem pandola, Praznik refoška v Marezigah in, prvič v Sloveniji 31. decembra 1992, silvestrovanje na prostem, na Titovem trgu. In, na koncu, našel si dokaj urejeno občinsko blagajno, brez kakršnih koli okostnjakov. Da, dragi bivši župan, zgodovina Kopra, hočeš, nočeš, se je pisala tudi takrat.

Aurelio Juri, nekdanji župan MO Koper


Pišite nam


Najbolj brano