Osuplost veleposlanika ZDA v Ljubljani terja odgovor

Spoštovana ekscelenca, g. Brent Hartley, sem državljan Republike Slovenije, po narodnosti Italijan, z dolgoletnim stažem v politiki, tako lokalni, kot državni in tudi nekaj časa evropski.

Berem, da ste v pogovoru za nek slovenski tednik, sicer znani glasnik slovenske desnice, izrazili začudenje, celo osuplost nad domnevno veliko naklonjenostjo Slovencev do Rusije ter našo državo pozvali k dolgoročnemu razmisleku o tem, kje vidi svoj interes - v demokratičnih vrednotah Zahoda ali v ruskem modelu družbe.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley

Vračam svoje začudenje nad Vašim neverjetnim poenostavljanjem odzivov na zgodbo zastrupitve g. Skripala v Angliji, še posebej, ko ne dopuščate dvoma o tem, ali za uporabo živčnega strupa res stoji Kremelj. Celo pritiskate na našo vlado, da se naj pridruži izgonu ruskih diplomatov, kot so to storile številne druge evropske države, pretežno članice Nata, kot ukrep - zelo povedna Vaša trditev - “zoper rusko agresivno politiko”. No, sklicujete se seveda tudi na atentat na dvojnega ruskega agenta, a stavek prej pove vse o cilju sprejetih in izvedenih sankcij. Prostodušno dodajate, da so “Rusi gotovo pokazali, da so pripravljeni na ravnanje, ki destabilizira Evropo ali druga območja po svetu in da je zato zelo pomembno, da pošlje mednarodna skupnost jasno sporočilo Moskvi, da je takšno ravnanje popolnoma nesprejemljivo!”

Vse to mi pove, da tudi če bi mednarodna preiskava ugotovila, da ni dokazov o ruski vpletenosti v poskus umora g. Skripala, opravičila Putinu in preklic sankcij ne bi bili potrebni, ker je Rusija že itak zlo, mar ne?

Evo, g. veleposlanik, razmišljanja kot so Vaša so tista, ki ustvarjajo dvom v poštenost odločitev, ki jih sprejema zadnje dni Zahod. In pa izkušnje: pustimo Vietnam, ki je že daleč za nami, in se spomnimo ameriških laži, podprtih najprej s strani Londona, nato še ostalih zahodnih partneric, s Slovenijo vred, glede Sadamovega orožja za množično uničevanje. Slovenija je izbrala zahodni model družbe, stavi na vrednote Zahoda, a ne slepo in po presojah drugih. Ne gre torej zato, da bi bili proruski in antiameriški, oziroma obratno, ampak zato, da se ne nasede več, kot se je zgodilo v primeru Iraka, propagandi ali diktatu močnejših in poenostavitvam o dobrem in zlu, kot jih je vse preveč slišati iz ameriških ust.

O tem sem pisal, zato nič novega, za tiste, ki prebirajo moja pisma. Pa bom tokrat tudi sam poenostavil: ko ste imeli za predsednika Baracka Obamo, sem v ZDA polagal veliko upanja, še posebej ko so pristopile k Pariškemu podnebnemu sporazumu in k jedrskemu dogovoru z Iranom, ko pa se vam je zgodil Donald Trump, je bilo vsega konec. Veliko pove naslov, ki sem ga dal svojemu odzivu: “Po 11. septembru, 9. november!” in v njem zapisal, da če sem se doslej bal za prihodnost mojih petih vnukov le iz naslova klimatskih sprememb, sem se po novem tudi zavoljo politike Vašega izbranca.

Pa se lepo imejte v Sloveniji.

AURELIO JURI, Koper


Pišite nam


Najbolj brano