O poimenovanju pokrajin

V Forumu za Goriško smo konec januarja v PN z veseljem prebrali članka Denisa Sabadina z naslovom “Slovenska Istra na poti do priznanja” in “Ne bomo več Obalarji”. O tej tematiki smo iz arhivov priklicali zanimivo poročanje PN v letih 2007 in 2008.

Minister dr. Ivan Žagar je maja 2007 predlagal zakon za uvedbo pokrajin v Sloveniji. Na Primorskem naj bi imeli tri pokrajine in sicer Goriško, Notranjsko in Primorsko. V Forumu za Goriško smo tedaj v medijih ostro protestirali. Menili smo, da je ime Primorska last vseh Primorcev v Sloveniji in tudi Slovencev onkraj meje. Za Obalno-Kraško regijo smo predlagali ime Istrsko-Kraška pokrajina. Pri tem smo podprli Milana Gregoriča, ki je navajal, da sta Istra in Kras dve izredno dragoceni imeni in v svetu prepoznavni zaščitni znamki. Pristaši koprskega župana Borisa Popoviča so se posmehovali imenoma Istra in Kras ter vztrajali na imenu njihove pokrajine kot Primorske. TIGR (M. Bevk, L. Pelicon, M. Suša) so skupaj s pristaši župana Marjana Poljšaka v Ajdovščini ustanovili Civilno iniciativo za Primorsko in zahtevali samo eno in edino pokrajino v mejah nekdanjega, od Italijanov okupiranega ozemlja. Pristaši stranke NSi predvsem z Vipavskega so predlagali šest pokrajin po mejah slovenskih škofij. Idrsko-Cerkljansko in Gornje Posočje so odklanjali ime Goriška in vztrajali na imenu Severna Primorska. Geograf dr. Branko Pavlin je utemeljeval, da so kolonialisti imenovali novo osvojene teritorije s stranmi neba. Torej, da je ime Severna Primorska povsem neprimerno in anahronistično. Tolminec prof. Radovan Lipušček je utemeljeval ime Posočje namesto Goriške. Notranjci so želeli postati ta pravi Primorci in so zahtevali ime Primorsko Notranjska.

Jezikoslovec Jože Hočevar, ki je imel v PN stalno jezikovno rubriko, se je norčeval s tedanjim imenom Obalno-Kraška regija in prebivalca imenoval Obalar, Obalec, Obalan, Obaljan, Obalčar, lahko pa tudi Obalni Kraševec.

Jeseni leta 2007 je Janševa vlada predlagala kot kompromis še bolj nesprejemljivo poimenovanje pokrajin. Poleg Primorske, še Severno Primorsko kot privesek prave (južne) Primorske. Forum za Goriško in vsa Goriška so se v medijih ostro odzvali. Direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič je bil glavni pobudnik, da sta Forum za Goriško in ZZB Nova Gorica samo v nekaj dneh zgolj na stojnici na Bevkovem trgu zbrali 4000 podpisov mimoidočih za ohranitev imena Goriška. Oglasil se je tudi zgodovinar dr. Branko Marušič, ki je izpostavil, da odpoved imenu Goriška pomeni, da se odpovedujemo naši tisočletni prisotnosti na tem ozemlju.

Borut Pahor kot vodja stranke SD je predsedniku vlade Janši zagotovil, da bo njegova SD v državnem zboru podprla zakonodajo o uvedbi pokrajin, če bodo predloženi vsi potrebni izvedbeni zakoni vključno z viri financiranja pokrajin. V DZ RS je bila potrebna dvotretjinska večina, kar je bilo možno samo s podporo SD. A v SD so se premislili in presodili, da Janši ne sme uspeti. Kot izgovor je Pahor navajal, da bo SD pripravila boljšo zakonodajo, ko bo na oblasti.

Zaradi zatajitve SD je prišlo do referenduma. Tako smo 22. junija. 2008 na referendumu odločali o zakonih za uvedbo 14 pokrajin v RS in tudi njih imenih. Udeležba na referendumu je bila zelo klavrna, saj so osrednji slovenski mediji ostro nasprotovali uvedbi pokrajin in zagovarjali centralizem. Poleg tega so menili, da Janši ne sme uspeti referendum, saj so bile za jesen 2008 predvidene volitve za nov DZ. Udeležba na referendumu je bila od 9-13-odstotna. Od udeležencev volitev na Goriškem (Severna Primorska) jih je 44 odstotkov izbralo ime Goriška, drugi pa so izbrali ime Severna Primorska (predvsem Ajdovsko-Vipavsko, Idrijsko-Cerkljansko, Tolminska in Bovško). Centralisti so slavili. Najhuje za vse nas pa je bila izjava Marjana Bevka, predsednika Tigra, ki je v imenu Civilne iniciative za Primorsko 23. junija 2008 na TV Koper (Primorska kronika) izjavil, da upajo, da bo ime Goriška končno odšlo na smetišče zgodovine. Ta izjava je izzvale izjemne proteste številnih organizacij na obeh straneh meje in ogorčene proteste naslovljene celo na vlado RS.

Borutu Pahorju in SD se je računica izšla in konec leta 2008 je postal predsedniki vlade. In res je predsednik Pahor na veliko ogorčenje vseh nas leta 2009 predlagal šest pokrajin, skladnih z mejami škofij, kar je bil star predlog stranke NSi. In tako je po zaslugi Pahorjeve SD in osrednjih ljubljanskih medijev bila zapečatena centralizacija Slovenije za dve desetletji. Obmejna območja razvojno zaostajajo in se praznijo. Demografska slika je vse slabša.

BORIS NEMEC, Forum za Goriško


Pišite nam


Najbolj brano