Nova Gorica je Evropska prestolnica kulture!

Novica, da smo zmagali v izboru za Evropsko prestolnico kulture, je razveseljujoča. Vsi, ki so snovali ta izjemen projekt zaslužijo veliko priznanje in čestitke. Ta izbor je plačilo za več desetletno čezmejno sodelovanje, če se še spomnimo pohodov prijateljstva, čezmejnega kolesarjenja, vrste srečanj kulturnih društev in ne nazadnje tudi občinskih uprav. Ob veselju, ki je prisotno, upam le, da po preteku naziva EPK ne bo ostalo le pri preštetih dogodkih (bilo naj bi jih čez 600), ker še danes ne vem, kaj je pridobil Maribor, če v času, ko so bili EPK, niso uspeli rešiti niti prostorskih problemov mestne knjižnice.

V napovedi, kaj vse je načrtovano v okviru EPK berem, “da bomo Trg Evrope spremenili v mednarodno kulturno in turistično atrakcijo”. Mar ni to že sedaj? Žal nimam kakšnih uporabnih informacij o pozidavi Trga Evrope, ker ni bilo nobene javne razprave o novih vsebinah tega prostora, tudi ni kaj dosti povedanega. Prav tako niso znana mnenja o tej investiciji, ki bi jih podalo Društvo arhitektov, še manj pa mnenje prebivalcev Nove Gorice, ki so in še živijo s tem prostorom. Vsekakor pa sem prepričan, da mora ostati mozaik nedotaknjen, saj je simbol vstopa Slovenije v EU.

Župan občine Gorica (Italija) omenja svojega predhodnika Ettoreja Romolija kot posebnega akterja pri odpiranju meje in nastanku Trga Evrope, pozablja pa na Vittorija Brancatija, ki je mimo vlade v Rimu pomagal pri odstranjevanju ograje na meji. Obenem pa upam, da bo aktualnemu županu Gorice sedaj le uspelo prepričati svoje svetnike, da pristanejo na skupno ime - Trg Evrope.

Pa še to! Izbran idejni projekt novogradnje na Trgu Evrope bo stal več kot milijonov evrov. Ga Novogoričani res rabimo, si ga želimo? Mar ni skrajni čas, da začnemo z resnim načrtovanjem novega kulturnega doma v Novi Gorici, da nam v času EPK inšpekcijske službe ne zaprejo obstoječega KD zaradi dotrajanosti.

Nov KD z ustrezno koncertno dvorano in drugimi dejavnostmi (galerijo ...) bi bil dovolj vabljiv tudi za prebivalce sosednje Gorice. Nov Kulturni dom bo tako trajen spomin na to, da smo bili nekoč Evropska prestolnica kulture.

Mirko Brulc, Nova Gorica


Pišite nam


Najbolj brano