Nebo se je zjokalo nad Gorico

Po tem, ko sta se razočaranje in žalost po izpadu ND Gorica iz prve nogometne lige nekoliko polegli, je čas za trezen razmislek. Ni namreč vseeno, kako se bo končala nogometna zgodba v mestu vrtnic. Ali je bil to samo trenutek slabosti ali splet nesrečnih okoliščin ali gre za globljo krizo, ki bo moštvo za dalj časa prikovalo v nižji razred tekmovanja, kjer je ND Gorica pristala prvič v zgodovini samostojne Slovenije, bo pokazal čas.

Trenutnemu vodstvu gre res zasluga, da je klub potegnilo iz rdečih številk, a vprašanje je, ali je bilo zato vredno tvegati izpad iz prve lige. Če bi bili nekoliko preveč kritični, bi lahko rekli, da izpad iz prve lige kakšne velike škode za nogometni pogon kluba ne bo predstavljal, saj je bilo domačih igralcev v prvi ekipi bolj za vzorec. Nakup igralcev z vseh vetrov, verjetno s ciljem nadaljnje prodaje, pač vedno ne zagotavlja uspeha. Drži da se klub težko prebija iz leta v leto, če ne proda najboljših igralcev, ki kaj veljajo na nogometni tržnici, a na dolgi rok to očitno ni prava politika, še posebej, če se v prvenstvu, ki je za nami, igralci ne morejo pohvaliti z borbenostjo, dobro igro in rezultati, na podlagi katerih bi bili zanimivi za močnejše klube.

Ali se je mogoče klub prehitro odrekel Škarabotu, Joganu, Humarju in ostalim domačim igralcem, predvsem podmladku in v svoje vrste privabil le povprečne prvoligaške igralce, svoje pa posojal v drugoligaške klube, je seveda vprašanje, ki ga bo potrebno v nadaljevanju najprej razrešiti. Druga liga je zahtevno tekmovanje, saj bo na sporedu veliko sosedskih derbijev, kjer ne zmaga vedno najboljši, ampak tisti, ki ima več potrpljenja in včasih tudi sreče, kot jo je imelo moštvo Tabora v dodatnih kvalifikacijah, čeprav njihovi zmagi in napredovanju ni kaj očitati.

Novogoriški nogomet bo moral strniti svoje vrste v vseh selekcijah, da bo lahko prvo moštvo črpalo le najboljše, ki bodo v bodoče nosilci igre v prvi ligi. Namreč, tudi mlajše selekcije v zadnjem obdobju kljub urejenim razmeram za delo niso ravno blestele v svojih tekmovalnih okoljih.

Očitno ne gre le za splet nesrečnih okoliščin, ampak za globlje vzroke. Že dve nogometni šoli, ki sta med sabo konkurenčni, pričata o tem, da nekaj v klubski piramidi ne deluje. Mogoče je zato prav izpad iz prve lige priložnost, da spet strnejo svoje vrste tako na organizacijskem kot na športnem področju in bo drugoligaška sezona le trenutek slabosti, ki do sedaj razen Celju in Mariboru ni prizanesel nobenemu slovenskemu prvoligašu.

“Samo nebo je nad nami,” je navijaški slogan neutrudnih Vrtnic, ki so res srčno in bučno navijali za svoje moštvo doma in na gostovanjih.

A nevihta, ki se je med nedeljsko tekmo razbesnela nad Gorico, je očitno prekrila nebo in zmaga je odšla v sončno Sežano.

Črtomir Špacapan, Nova Gorica


Pišite nam


Najbolj brano