Ministrici Alenki Bratušek

Nesreča na progi Koper Divača, očitno preobremenjeni, je povzročila velike zastoje v Luki Koper in še več nevarnih tovornjakov na naših cestah. Javnosti ste pojasnili, da je to še dodaten razlog, da se čim prej dogradi nova dvotirna železniška povezava med Koprom in Divačo. Po tej izgradnji se bo promet Luke Koper zagotovo še večkrat povečal. In ko se bo zgodila tudi na tej novi progi nesreča, bo v Luki Koper in na naših cestah obsedno stanje.

In sedaj vprašanje, ki je staro že več kot 20 let in noben politik nanj noče odgovoriti? Župan Trsta in predsednik FJK sta zagotavljala, da bi Italija in Slovenija dobili nepovratna sredstva EU za železniško povezavo italijanskega in slovenskega omrežja na relaciji Koper-Trst , vsega nekaj kilometrov. Vsa slovenska politika je, vse redke slovenske posameznike, ki so pozdravili ta predlog (tudi župan Boris Popovič v samem začetku), razglašala domala za narodne izdajalce.

Vi, ministrica Bratušek, zagotovo veste, zakaj je bilo tako in prav zato vas prosim za javni odgovor. Vsak večji javni objekt ima požarni izhod, proga Koper-Divača ga nima. Ali ne bi bil včeraj, danes in jutri nedvomno nujno potreben “požarni izhod” tudi za promet iz Luke Koper? Prepričan sem, da si je Slovenija z odklanjanjem železniške povezave Koper-Trst napravila velikansko škodo. Država, ki odklanja transportno povezanost med državami EU je nebodigatreba, ki si ne zasluži nepovratnih sredstev EU. Hrvati dobijo v celoti sredstva za izgradnjo mostu na Pelješac (400 milijonov evrov), mi pa nič za progo Koper-Divača. Kredite, ob jamstvu države, nam bo dal vsak hudič; tudi miloščino nepovratnih sredstev bomo iz Bruslja zagotovo dobili, saj je prav vsaka nova proga za EU dobrodošla.

Torej, kakšno je vaše stališče, spoštovana ministrica, do “požarnega izhoda za Luko Koper”, direktne železniške povezave med Koprom in Trstom?

V pričakovanju vašega javnega odgovora se vam v naprej zahvaljujem.

Boris Nemec, Šempeter pri Gorici


Pišite nam


Najbolj brano