Lobotomija zdravega razuma

Veliki Dostojevski je bil praktično v vseh svojih romanih obseden z dvomom. Namreč, ko beremo monologe, dialoge - ali celo med vrsticami - v njegovih romanih, npr. v Zločinu in kazni, v Karamazovih itd., se kristalizira njegova večna paranoična anatema, ki ga je notranje izčrpavala, in sicer naslednje: ali je Bog ustvaril človeka ali si je človek, oziroma elite, umislil Boga, da nadzira/ustrahuje ljudstvo.

Ta misel naj bi bila iztočnica temu prispevku glede dogajanja v sistemu našega zdravstva, in sicer ideje, da se kontrolirajo družinski zdravniki v primarnem zdravstvu glede napotitve svojih bolnikov k specialistom na preglede. Torej, na sekundarno raven. In kje je “Catch 22”? (roman absurda iz leta 1961 avtorja J. Hellerja, op. avt.) Če bo komisija, ki jo namerava ustanoviti ministrstvo za zdravje, ugotovila, da je bila napotitev na pregled nepotrebna, bi po “Catchu 22” zdravnika linčali, kaznovali in “označili”. Plačal bo kazen! In tu se zadeva ne bi ustavila.

Dr. Neven Kruljac: “Družinski zdravniki ne pošiljajo bolnikov specialistom, da bi preložili odgovornost na drugega, ampak ker menijo, da je to potrebno!”

Ta “plemenita” gesta ministrstva, ki bi odločala o usodi zdravnika-heretika, bi bila zaupana preverjenim, sposobnim, eminentnim strokovnjakom - razvetljencem. Torej, nastala bo nova kasta “zdravniških iluminatov” (ste brali Dana Browna )? Mimogrede, kako postaneš eminenten? Že desetletja si razbijam talamus in ne najdem zadovoljivega odgovora. V vsakem primeru bo šlo za razsvetljene narcise. Samo pozor! Kako bo ministrstvo ugotovilo, kdo je dovolj razsvetljen, da pravično kaznuje neposlušne? Verjetno jih bo iskalo ponoči, ker bo odsev svetleče glave močnejši. Torej, zdravnik bo kaznoval zdravnika. Seveda, da se prepreči možna obtožba “on me je kaznoval”, bo kaznovanje zaupano ne posamezniku iluminatu, ampak komisiji. Razsvetljeni v širšem smislu, da deluje po principu disperzije svoje krivde, vendar tako, da strogo izvrši reperkusijo na posamezniku kolegu. Za zgodovino, za končno udejanjenje stoletnega narodovega sna! Krasno! Slovenski “Catch 22”. In to kljub znani izjavi “če želiš, da se problem ne reši, ustanovi komisijo” (W. L. S. Churchill)!

Narcisoidno in samozadovoljno se zavedam, da sem zdravnik specialist v pokoju in da mi ne morejo nič. Si prepričan, se takoj javi nevrotični alter ego v meni. Kaj pa retrogradno? Ali nisi, baraba, enkrat ali večkrat po nepotrebnem naredil odvečno in nepotrebno preiskavo, ko še nisi bil specialist, in še nadaljeval kot specialist. Po nepotrebnem si poslal drugemu kolegu pacienta na pregled po drugo mnenje, dupliciral preiskave, skratka, delal škodo ministrstvu.

Kdor ni končal medicine in kdor v medicini ni delal, je ne more razumeti. To je dejstvo, postulat, dogma! Kot, npr., jaz ne morem dojeti vseh razsežnosti npr. arhitekture in ostalih poklicev. Medicina je zaradi svojega poslanstva še posebej specifična, zahtevna, neizmerno vseobsegajoča, zapletena in prepletena in še kako zna biti prefinjeno svinjsko zahrbtna. V njej se rešujejo ali ne rešujejo eksistencialna vprašanja življenja, zdravja, bolezni, vegetacije, smrti. In včasih, verjemite, medicina meji na filozofijo. Kot nobena druga znanost.

Družinski zdravniki ne pošiljajo bolnikov specialistom, da bi preložili odgovornost na drugega, ampak ker menijo, da je to potrebno! Da obdelajo - beri zaščitijo bolnika - pred morebitno temno platjo zahrbtne medicine in njenih pasti. Do tega so prišli, ker jih v to sili medicinska dilema, znanost, vest in predvsem negativne izkušnje. In to je upravičeno in ne obstaja argument moči ali moč argumenta, ki bi to trditev praktično in teoretično sesula. Vsak zdravnik je dobil bumerang resnice, ki ga je spustila na zemljo. Mene osebno večkrat.

Zdi se mi, da je sama ideja obscena in protiustavna. Če smo zdravniku dali diplomo in licenco, potem ga nehajmo teptati. Pustimo ga delati v miru - če je to možno reči za ta poklic -, da prosto razmišlja in razsoja po svoji vesti in pameti. Ustrahovan zdravnik je kontraproduktiven in tudi nevaren. To bo morda jasno celo iluminatom! Ustrahovanega zdravnika pa si najmanj želijo bolniki.

In da se vrnem na začetek. Kdo je bil na začetku? Kura ali jajce? Po moje je šlo takole: tisti, ki naj bi skrbeli za zdravje, zdravstvo in zdravnike, so naenkrat začutili toplino v glavah, ki je bila posledica svetlobe, posledica božjega razsvetljenja. S tem so dobili sporočilo, da so dejansko postali višja bitja, čigar dolžnost je iluminacija nerazsvetljenih. Nerazsvetljeni so navadni ljudje zdravniki nebogovi, ki so se ušteli v življenju in vpisali medicino. In zaradi tega bodo zdaj dobili po p...!

dr. Neven Kruljac, Koper


Pišite nam


Najbolj brano