Lepši trg z manj parkirišči

Pošiljamo nekaj pojasnil k članku Lepši trg z manj parkirišči, ki je bil v vašem cenjenem časopisu objavljen 29.12.2017, napisala pa ga je novinarka Neva Blazetič.

Pojasniti moramo, da zaplet z Dializnim centrom v Kobaridu ni nastal na tej občinski seji, ampak se vleče že dobri dve leti. Žal tako občina in občinska uprava, kot tudi občinski svet nimajo posluha za naše prošnje, kljub temu da je sama občina Kobarid pred leti podpirala izgradnjo Dializnega centra. Društvo ledvičnih bolnikov Posočja si je prizadevalo za izgradnjo dializnega centra dobrih dvanajst let. Sredstva za opremo smo zbirali tudi s pomočjo donacij, med drugim ste kot medijski sponzor pomagale tudi Primorske novice. Še enkrat hvala vsem, ki ste omogočili, da danes dializni bolniki lahko obiskujemo dializo doma, to je za nas neprecenljivo.

Govorijo o več razgrnitvah in zborih občanov na temo preurejanja trga. Kot nam je znano, je bila ena in edina javna predstavitev na temo urejanja Kobariškega trga v oktobru leta 2015, ko je arhitekt Rok Klanjšček na skicah in risbah med drugim predstavil tudi šest parkirnih mest pred samim dializnim centrom. Na tako zasnovo nismo imeli pripomb in smo se z njo tudi strinjali. Zato ne drži, da bi nam zadostovala le dva parkirna prostora pred samo stavbo, saj je to za dejavnosti, ki so v stavbi, res premalo.

Danes nam še zmeraj očitajo, da nismo na javno razpravo in razgrnitev podali pripomb. Zakaj bi jih, ko pa nam je prikazano stanje ustrezalo in bi takšno moralo biti tudi izvedeno, a žal ni. Občina še naprej vztraja pri svojem. Kljub temu, kot piše novinarka, da se jim je že pri dostopu do zdravstvenega doma načrt o urejanju trga zamajal. Zdaj ko je plato končan, pa prihaja v zimskih mesecih zaradi poledenelosti do padcev občanov pred centom, oziroma na platoju.

Vedeli so, da dializni center, internistična ambulanta in zobna ambulanta, ki delujejo v stavbi na Trgu svobode 4, potrebujejo parkirne prostore, oziroma smo jih do začetka urejanja tudi imeli in uporabljali vključno z enim invalidskim mestom. Žalostno je, da občina danes nima posluha za takšno dejavnost, kot tudi ne za same občane ki obiskujejo storitve, ki so velika dodana vrednost samemu kraju in celotni dolini. Pred objekti, kjer se izvaja zdravstvena dejavnost, bi občina imela raje razne prireditve. Plato pred kulturnim domom pa začuda sameva. Povedati moramo tudi, da je občina ob taki ureditvi zaprla edini urgentni dovoz, ki ga imamo za reševalno vozilo. Tako sedaj ob urgentnih primerih nimamo več direktnega dostopa iz same dializne sobe, pred izvedbo ureditve pa smo ga imeli. Prej je reševalno vozilo lahko pripeljalo pred vrata, danes, žal, ne more več. Čeprav smo z občinsko upravo imeli kar nekaj sestankov, na katerih smo prosili, naj parkirni prostori ostanejo, nam, žal, nihče ni prisluhnil. Prav tako nad vrati še danes nimamo nadstreška, o čemer ste pred leti že poročali tudi v vašem časopisu. Očitno se na občini, oziroma zdajšnji občinski upravi, ne zavedajo, kaj je pomeni biti dializni bolnik, zato jih ob tej priložnosti javno vabimo, da nas kadarkoli lahko obiščejo in spoznajo življenje dializnega bolnika.

Zato od občine in župana pričakujemo zgolj to, kar je bilo v letu 2015 predstavljeno na razgrnitvi načrta: šest parkirnih prostorov za dejavnost, ki ljudem pomaga. Res bo žalostno, če bomo za uveljavitev svojih pravic ubrati pravne poti, tako kot so jih morali stanovalci sosednjega bloka, da danes pred njim lahko parkirajo.

BOŽIDAR KANALEC,

za Društvo ledvičnih bolnikov Posočja in Dializni center Kobarid


Pišite nam


Najbolj brano