Kakšen občutek goji ministrica do Mussolinija?

Rubrika Primorskega dnevnika “Prosto po Proustu” je v sredo 2. septembra gostila Janševo ministrico za zdomce in zamejce, zgodovinarko Heleno Jaklitsch. Za bralce, ki ne premorejo osnovnega znanja nemščine naj povem, da se njen priimek bere precej bolj preprosto in bolj slovensko, kot se piše: “Jaklič”. Ker je ministrica za vprašalnik izjavila, da najbolj ceni iskrenost, bom njej v čast kar se da iskren. Da od zgodovinskih osebnosti najbolj občuduje “cesarico Marijo Terezijo, ker je imela ob veliki družini (16 otrok) vrhunsko kariero” ne priča ravno v prid njeni bistrosti, miselni prodornosti in upoštevanju zgodovinskih dejstev, saj, če bi se namesto v cesarski družini Marija Terezija rodila v kmečki ali delavski družini, tudi brez 16 otrok ne bi kot ženska nikoli imela možnosti sploh za kakšno “kariero” izven domače (ali huje javne) hiše. Poleg tega bi bilo za gospo ministrico zgodovinarko vredno se pozanimati, koliko ur na dan je posvečala svojim 16 otrokom “njena visokost”, koliko pa dojilje in cesarski inštruktorji.

Glede naslednjega odgovora, da od zgodovinskih osebnosti najbolj prezira Hitlerja, Stalina in Tita pa se vprašam, kakšen občutek goji torej gospa ministrica zgodovinarka do Benita Mussolinija, Hitlerjevega predhodnika in vzornika? Jasno je že, da v slučaju, da ga prezira, ga prezira manj od Stalina kot tudi od Josipa Broza-Tita, Hrvata po očetu in Slovenca po materi, ki je vodil partizanske osvoboditelje Slovenije in ostale Jugoslavije izpod nacifašističnih nemško-italijanskih okupatorjev.

Ostajata pa odprti še dve možnosti, čeprav optimistično upam, da manj verjetni: prva, da je do Mussolinija ravnodušna, “neque bono-neque malo” bi rekli poučeni v latinščini; druga pa, da “Duceja” celo nemara potiho občuduje kot velikega protikomunističnega katoliškega voditelja, podobno kot “caudilla” Francisca Franca ter številne latinskoameriške katoliško-fašistične diktatorje Trujilla, družine Somoza (očeta ter dva sinova), Batiste, Castilla Armas, Stroessnerja, Banzerja, Pinocheta, Videle, ki so jih v prejšnjem stoletju postavile ZDA, da obvarujejo svojo “interesno sfero” pred bogokletnimi protikapitalističnimi komunisti!

Samo Ferluga, Milje-Muggia


Pišite nam


Najbolj brano