Kaj če se ugotovi, da je Rusija nedolžna?

Pridružujem se pismu Mire Kofler z naslovom “Britanski 'projekt Rusija' nas pelje v vojno, 2.”, oziroma zapisanemu v kolumni Tomaža Mastnaka, s tem da dodajam čestitke Miru Cerarju in Karlu Erjavcu, ker se nista pridružila, tako kot je Združeno Kraljestvo pričakovalo, kolektivni histeriji, ki jo je zagnalo v zvezi z napadom z živčnim strupom na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju, proti Rusiji, ker naj bi po prepričanju Londona stala za tem atentatom. Moskva zanika vsakršno vpletenost v ta dogodek. Preiskava neodvisnih mednarodnih strokovnjakov še traja.

Aurelio Juri: “In kaj če se izkaže, da je nekdo drug kriv za ta napad? Se bodo izganjalci ruskih diplomatov opravičili, bo to storila Theresa May?”

Kljub temu je zadnji vrh Evropske unije solidariziral z Veliko Britanijo in pristal na njeno oceno, da je za zastrupitev “zelo verjetno” odgovoren Kremelj. Na podlagi tega stališča se je 14 članic Evropske unije odločilo za izgon določenega števila ruskih diplomatov, kar me spominja - kot pravilno ugotavlja ga. Kofler - na vlogo Velike Britanije, pod vodstvom takratnega premiera Tonyja Blaira, ko je pritrjevala zanesljivosti ameriških dokazov o posesti orožja za množično uničevanje na strani iraškega režima Sadama Huseina in ščuvala še druge evropske države k sodelovanju z ZDA pri napadu na Irak. Kasneje se je izkazalo, da so bili “trdni in nedvoumni dokazi” o obstoju tega orožja en sam konstrukt, ena sama laž, da bi Georg Bush mlajši imel izgovor za napad. In takrat se je naša država pridružila temu laganju, zavestno (Vilnjuška izjava!), da ji ZDA ne bi ovirale vstopa v Nato.

Tokrat nekoliko več principielnosti pri naših: “Dobro bi bilo - je dejal Cerar na robu nedeljskega Evropskega sveta v Bruslju - počakati na preiskavo neodvisnih mednarodnih institucij, preden bomo lahko dokončno prepoznali krivca”.

In kaj če se izkaže, da je nekdo drug kriv za ta napad? Se bodo izganjalci ruskih diplomatov opravičili, bo to storila Theresa May?

Sicer je uporaba vsakršnega kemičnega, biološkega in drugega orožja za množično uničevanje vredna brezpogojne obsodbe, kjerkoli se zgodi, in pohvalno je, da se tej obsodbi pridružijo tudi ZDA, toda verjetno si še kaj zasluži vsaj približno enako odločno obsodbo svetovne skupnosti? Menim da ja, a je ni slišati. Odstop Trumpove Amerike iz Pariškega podnebnega sporazuma in od jedrskega dogovora šesterice z Iranom, njeno spodkopavanje mirovnega procesa na Bližnjem Vzhodu s priznanjem Jeruzalema za prestolnico Izraela in samo Izraela, izzivanje nove vojne na Korejskem polotoku in trgovinska vojna s polovico sveta, ki po nekaterih ocenah utegne privesti do novega globalnega gospodarskega kolapsa, veliko bolj ogrožajo prihodnost človeštva kot zastrupitev Skripala in njegove hčere. A nikomur niti na misel ne pride, da bi izgnal kakšnega ameriškega diplomata. Trumpu je pač dovoljeno vse!

Aurelio Juri, Koper


Pišite nam


Najbolj brano