Gospod župan, če ste nasprotnik komunizma, mu ne kradite parole

Le redko se zgodi, da me kakšna stvar vrže iz tira, a ko sem prebrala naslovnico na glasilu KP MOK 029, se mi je to zgodilo. Če bi kdo tedaj lahko posnel moje misli in jih prevedel v besede, se mi na sodišču ne bi pisalo prav dobro. Domnevam, da so enako ogorčeni tudi številni drugi, ki so v času vojne bili pripravljeni žrtvovati tudi svoja življenja, in teh je k sreči še nekaj med nami.

Pa tudi mi, ki smo v socializmu zagnano ustvarjali in gradili z vero, da bo prihodnost srečnejša in lepša, ne moremo ostati ravnodušni. Le človek zelo zelo ozkega obzorja lahko enači fašizem in nacizem s komunizmom. Res je stalinizem umazal osnovne ideje tega, za zatirane rešiteljskega gibanja. Jugokomunizem pa se je po letu 1948 kljub vsem stranpotem le približeval osnovnim zamislim teoretikov boljše človeške družbe. Iz partije sem izstopila že leta 1958, a se še vedno štejem, da sem komunistka, saj so mi družbeni interesi še vedno pomembnejši od mojih osebnih. Mnogokrat sem slišala trditi, da je bil Kristus, kar se tiče socialnih zadev, prvi komunist, in biti v tako imenitni družbi, res ne more biti nečastno.

Tudi v Koper so za časa jugokomunizma prihajali od povsod. V enem kovčku, navadno kartonskem, so imeli spravljeno vse svoje imetje. Pa so delali, ustvarjali in gradili. Nekateri celo več kot eno bivališče. Ljudje vedo povedati, da je bil med njimi tudi vaš pokojni oče. Očitno komunizem ni škodoval vaši družini. Nasprotno. Na soočanju predsedniških kandidatov ste povedali, da je vaša mama zelo bogata. Drznem se domnevati, da je večina njenega imetja bila ustvarjena v času jugokomunizma. Po moje je hvaležnost še vedno vrlina, a te vam očitno manjka. Zlasti mladi so tedaj imeli široko odprt dostop do izobrazbe in duhovnega bogastva. Če niso izkoristili te možnosti, ni bil problem družbe, temveč njihove lastne lenobe, ali celo nesposobnosti. Za intelektualni deficit res ne gre kriviti jugokomunizma, kateremu ste vi napovedali smrt. Napovedali ste tudi svobodo narodu. Priznam, v socializmu ni bilo politične svobode. Kako malo je pomembna ljudem, se kaže v vsakokratni udeležbi na volitvah. Politična svoboda je prinesla korist zgolj nekaterim povzpetnikom, zlasti poslancem in verjetno tudi kakšnim županom naše razparcelirane, skoraj razcefrane domovine ter mnogim pohlepnežem, ki so razgrabili družbeno imovino in nepošteno obogateli. Ljudem je bila in je še vedno pomembna ekonomska svoboda in to smo v prejšnjem sistemu do neke mere le imeli. Imeti lasten zaslužek, čeprav skromen in zagotovljeno delovno mesto, je pomembno za vsakega posameznika.

Ne verjamem, da ste mislili na to svobodo, za katero bi se morali zavzemati. Sedaj jo kroji kapital, ki se je po padcu berlinskega zidu in naši osamosvojitvi razšopiril tudi pri nas. Na plan so privreli najbolj gnusno sebični interesi. Številne stranke zgolj razpihujejo sovraštvo in celo z otipljivimi lažmi zavajajo ljudi. Ne morem trditi, a se bojim, da je svoboda, za katero se zavzemate, namenjena izkoriščevalcem, lažnivcem, sleparjem, obrekovalcem, generatorjem sovraštva, nespoštovalcem zakonov, skratka - pridaničem. Poštenjaki izhajajo tudi brez nje.

Še pripomba. Če ste že tak nasprotnik komunizma, mu ne bi smeli ukrasti parole. To je bil naš pozdrav v času vojne in še dolgo po njej. Sploh pa bi človek pričakoval, da pridete v hišo z lepim novoletnim voščilom, ne pa s smrtjo.

EMILIJA GLAVINA,

Koper


Pišite nam


Najbolj brano