Glasgow - zadnja postaja?

Greto Thunberg pozna že ves svet. Za mnoge čudaška in celo umsko zaostala najstnica, ki se nekaj igra s podnebjem in okoljem, ker je pač v trendu, a pojma nima o realnem življenju in realnih potrebah ljudi in tudi odgovornosti ne, za mnoge druge pa glas generacij, ki bodo največ utrpele in plačale škodo, ki jo naša, sedaj še vodilna, prinaša planetu in človeštvu. Ni več nobenega dvoma, da je za vse bolj pogubno segrevanje ozračja, taljenje ledenikov ter posledično dvigovanje morja, izumiranje biotopov, vse pogostejše ekstremne vremenske pojave, kar pomeni uničevanje pogojev za daljše preživetje človeštva na planetu Zemlja, kriv človek sam. Da, daljše, in mislim s tem na nekaj stoletij, tam do morda 2500, ker v absolutno, neomejeno prihodnost, pa tudi ne v letnico 3000, za človeško vrsto seveda, ne verjamem, tudi če bi izumili življenje pod zemljo, ali na površju v kupolah z umetnim podnebjem. Toda pustimo znanstveno fantastiko.

Zakaj Greta Thunberg in zakaj vse več mladih okoli nje? Omenimo, ker je prav, vsaj še njene najbližje soborke: Dominiko Lasoto s Poljske, Mitzi Jonelle Tan s Filipinov in najstarejšo, 25-letnico Vanesso Nakate iz Ugande. Ker bodo prevzeli vajeti sedanjih odločevalcev, čez pet, deset ali 20 let, a bo takrat že prepozno, zamujeno že skoraj vse pri sprejemanju tistih odločitev o ukrepanju za zajezitev toplogrednih emisij in upočasnitev segrevanja, ki so imperativ že danes, že takoj, kot od “odraslih” opozarjata z vso vnemo papež Frančišek in generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres. Pregoreli so že vsi alarmi in snidenje v Glasgowu odločevalcev sveta, ki se je pravkar začelo in bo trajalo do 12. novembra - gre za podnebno konferenco pogodbenic Konvencije OZN o spremembi podnebja, COP26, - je, po opozarjanju najeminentnejših imen meteorologije, klimatologije, hidrologije in ostalih sorodnih ved in znanosti zadnja in to skrajno zadnja priložnost, da se dogovorijo in pričnejo izvajati že znani ukrepi, kolikor že težki in boleči.

Nanje nas team Grete Thunberg opozarja z najnovejšo peticijo svetovnim voditeljem. Medtem ko to pišem (v nedeljo ob 15.30), jo je po spletu podpisalo že skoraj 600.000 ljudi.

Pa ne gre za najstniške fantazije ali blodnje, marveč preprosto za to, kar predlaga znanost in je bilo navsezadnje sprejeto pred šestimi leti v Parizu. Vztrajajmo torej, pravi sporočilo: pri osnovnem cilju 1,5 stopinje segrevanja do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko ravnijo, kar terja drastične reze letnih emisij, prenehajmo takoj z vsemi investicijami v pridobivanje in rabo fosilnih goriv, predajmo obljubljenih 100 milijard dolarjev bolj ranljivim državam in jim dodajmo še nekaj za kritje škode klimatskih katastrof, sprejmimo podnebne politike, ki naj ščitijo delavce in najbolj ranljive sloje prebivalstva.

Lahko nam še uspe - sklene peticija - lahko preprečimo najhujše posledice, če pristanemo na spremembe, za kar pa so seveda potrebni odločnost, daljnovidnost in pogum. Ste tega zmožni, spoštovani voditelji? Verjamem, da skupaj lahko uspemo! Tako Greta in mladi. Sam dodajam, poleg podpisa na peticiji, še najboljše želje! Ob vedenju, da bomo mi, “stari” in krivi, pravočasno odšli.

Aurelio Juri, Koper


Pišite nam


Najbolj brano