Demilitarizirani Koper

Jeseni 1990 leta je skupščina Občine Koper sprejela Izjavo o demilitariziranem statusu občine. Soglasno! V njej je med drugim pisalo, da je občina zavračala kakršnokoli vojaško postavitev na svojem ozemlju in razglašala svoje mirovniško poslanstvo v stičišču narodov in treh velikih evropskih kultur: slovansko, romansko, germansko, poslanstvo, ki ga ta prostor goji v vsej svoji zgodovini. Poveden je napis, v latinščini, slovenščini in italijanščini, ki krasi dvorano Občinskega sveta v Pretorski palači na Titovem trgu: “Mir temu mestu in vsem njegovim prebivalcem!”

No, Demosova vlada in njen obrambni minister Janez Janša sta sprejeto izjavo razglasila za brezpredmetno, češ da se izvajanje obrambnih nalog vrši na celotnem ozemlju republike Slovenije in Koper pri tem ne more biti izjema.

Zgodila se je vojna in streljalo ter umiralo se je tudi v Kopru, a “požar” je bil z aktivacijo razuma dokaj hitro spravljen pod nadzor in z umikom enot JLA tudi dokončno pogašen. Vsaj pri nas, seveda. In prav ob umiku zadnjega jugoslovanskega vojaka iz Slovenije sem dejal, da sem v njem videl prvi korak k postopni demilitarizaciji ne le Kopra, ampak celotne Slovenije. Kako sem se uštel! Še grdo so me pogledali vsi, ki so me 26. oktobra 1991 poslušali na koprskem pomolu.

Dvanajst let kasneje smo že vstopali v Evropsko unijo in Nato. V Ankaranu, v prostorih nekdanje bolnišnice, je že domoval 430. Mornariški divizion Slovenske vojske in pričeli smo dobivati obiske vojaških ladij prijateljskih držav in članic severno-atlantskega zavezništva. Protokol ministrstva za obrambo ni mogel mimo občine in svojo vlogo gostitelja je ta dostojno odigrala. Pa še priložnost je bila, da bi gostom, z vso potrebno vljudnostjo, povedali o zgodovini miru predanega Kopra ter o naši izjavi proti vojaški navzočnosti.

V državnem zboru sprejeti pomorski zakonik je prepovedoval vplutje v slovenske teritorialne vode in slovenska pristanišča vojaškim in drugim ladjam na jedrski pogon ali z jedrsko oborožitvijo, a članstvo v zvezi Nato nas je vodilo k temu, da bi postali bolj papeški od papeža. Zakonik smo spremenili tako, da o prej omenjenih vplutjih odloča vlada. In v Koper sta prišli ameriški letalonosilka in podmornica na jedrski pogon. Sama sreča je hotela, da se ni zgodilo nič neljubega.

Kasneje so se tovrstni prihodi vendarle korenito zmanjšali, a znašli smo se na zemljevidu jedrskih pristanišč, skupaj s Trstom. Nič kaj časten naslov, ko pomislimo, čemu jedrsko orožje služi in kaj sta pomenila za človeštvo Hirošima in Nagasaki.

Na referendumu leta 2003 sem bil odločen privrženec včlanjevanja v Evropsko unijo in enako odločen nasprotnik članstvu v Natu. Vemo, kaj nam prineslo prvo in uživamo vsi, drugo pa nam je prineslo le vojaške obveznosti zunaj Slovenije na, pogojno rečeno, mirovniških misijah zavezništva. Da, pogojno rečeno, ker dejansko nimajo vse mirovniškega pridiha. Večinoma gre le vzdrževanje stanja kvazi miru po vojnah, ki so jih zanetile vodilne članice Nata, Združene države Amerike, in pomoč slednjim pri ohranitvi njihovega vpliva in njihovih interesov na osvojenih ozemljih.

S prihodom Donalda Trumpa na čelo ZDA so se pomnožili razlogi za izstop iz zavezništva. Omenjeni gospod je jasno sporočil, da zahteva povečanje obrambnih izdatkov pri vseh članicah Nata, ki so pod dvema odstotkoma BDP, in nakup predvsem ameriškega orožja in ameriške tehnike. Obenem ruši skozi dolga desetletja zgrajeni svetovni red in grozi svetu z novimi vojaškimi posegi. Celo z uporabo jedrskega arzenala.

In mi? Namesto premisleka o tem članstvu, v luči spremenjenih okoliščin in vsaj povpraševanja ljudi, kot je predlagala Levica, ali ne bi raje optirali za nevtralnost, po vzoru Avstrije, Švedske in Finske, prav na Koper in na našo Luko segajo oči Nata, da bi si tu ustvaril logistično bazo za transport predvsem ameriške oborožitve in druge vojaške opreme v okviru menjave zavezniških sil na evropskih tleh. Prav, lahko pogledajo na nas, a mi, sodeč po prvih odzivih, vsi veseli. Vodstvo Luke takoj za. Pripravljeno odmakniti druge tovore za sprejem vojaških. Tako se je dalo razumeti tiskovnega predstavnika Sebastjana Šika. Naš veleposlanik pri Natu, Jelko Kacin, pa vidi priložnost za dodaten evropski denar.

Zbudi se, Koper! Reci enkrat: ne, hvala. Že to, da pridete kdaj na obisk, je preveč! Dajte, gospodje iz Washingtona in Bruslja, a tudi iz Ljubljane, enkrat “Mir temu mestu in vsem njegovim prebivalcem!”

Aurelio Juri, nekdanji župan MO Koper


Pišite nam


Najbolj brano