Čigava je Nova Gorica?

Tistega dne me je pot zgolj slučajno zanesla na Prvomajsko, ko so izvajalci grobo podirali cedre ob ulici. Gospa, ki je prišla istočasno mimo, je žalostno in zgroženo rekla: “Ta drevesa je sadil moj mož, ko je še obstajalo podjetje PPVS.” (Popravilo voz in strojev). Prepričana sem, da mnogi Goričani težko pritrdijo odločitvi o odstranitvi mogočnih dreves, kar so nekateri tudi dokazali s tihim protestom (PN, 1.3. 2018), saj je ravno pogled na zimzelene cedre dolga leta mehčal neurejeno okolje.

1. marec 2018 - protest zaradi nedavne sečnje več kot desetih himalajskih ceder ob Prvomajski ulici.

Pojavlja se vprašanje, ali je bil poseg v tem trenutku res nujno potreben, še zlasti, ker glede na izkušnje vemo, da bodo načrtovano novo krožišče Rejčeve s Prvomajsko in nov zeleni pas, oziroma celostna ureditev ulice verjetno stvar daljne prihodnosti, tako kot že zdavnaj predvidena celostna ureditev Prvomajske ulice kot urejene zelene promenade, ki vsekakor sodi v mesto v zelenju.

Ne verjamem več v slučajnosti in vse bolj se mi dozdeva, da je bil posek dreves natančno planiran v načinu in času izvedbe, kar sklepam iz naslednjih vedenj:

1. Župan je povedal, da je posek dreves predviden v OPPN, kar pa ne izključuje zahteve, da je za vsak poseg v “zeleno dediščino mesta” potrebno soglasje Hortikulturne komisije. Kot je znano, Hortikulturna komisija odloča tudi o potrebi po odstranitvi posameznih vej na drevesih. Povedati tudi velja, da je dobra tretjina posekanih ceder rasla na občinskem zemljišču. Je moje vprašanje preveč predrzno, če želim vedeti, zakaj so bila tudi ta drevesa odstranjena? Najbrž ne z namenom, da bi lokalna skupnost zaslužila s prodajo cedrovine?

2. Prav tako župan v Primorskih novicah navaja kot enega izmed razlogov za posek dreves tudi, da naj bi korenine ceder segale v instalacijo vodovoda. Kolikor mi je znano, je vodovod projektiran in izveden v cestnem telesu.

3. Je naključje, da se je posek zgodil konec delovnega tedna? Podjetje, ki je izpeljalo odstranitev ceder, ne domuje v naši občini. Skoraj prepričana sem, da če bi naročilo za odstranitev dobilo kvalificirano podjetje iz Nove Gorice (npr.: Komunala ali Želva ali kateri drugi lokalni izvajalec), takega naročila brez soglasja Hortikulturne komisije ne bi izpeljali.

4. Za zanimivost, v sosednji “betonski cedri” , stavbi, ki je ime dobila prav po cedrah, ki so jih posekali, domujeta dva odločujoča Goričana. Oba se menda trudita izboljšati bivanjske pogoje tega prostora, med drugim tako, da želita “zapreti” pot, ki pelje mimo bloka v trgovski center. Ni mi pa znano ali bi skušala preprečiti posek ceder, če bi bila slučajno doma?

Da zraste drevo, so potrebna leta, da pade drevo, je potrebno le nekaj minut. Drevesa so dragocena pljuča mesta, kar se dobro zavedajo drugod, znan mi je primer iz Finske, ko so v glavnem mestu krožišče projektirali tako, da so obstoječa drevesa vključili v projekt, ne pa podrli. Najbrž je za to potrebno imeti nekoliko občutka, subtilnosti za prostor in živa bitja v njem. Bojim se, da je temu dogodku botrovala nestrokovnost in nizka stopnja subtilnosti za prostor, obenem se mi vsiljuje še misel na druge zelo banalne interese, ki nimajo z ljubeznijo do Nove Gorce in skrbjo za njeno prihodnost in prijaznostjo do ljudi, ki v njem živijo, prav nikakršne povezave.

Saj res - čigava je že Nova Gorica ?

Mag. DARINKA KOZINC, glavni tajnik ZZP


Pišite nam


Najbolj brano