Zmagoviti tek čez ovire

Dobršen del gospodarstva začenja maraton čez ovire na dodobra spremenjenih različnih tekaških stezah. Le tisti v najboljši kondiciji, prodorni in inovativni, vidijo cilj. Med njimi je slovenska dobaviteljska avtomobilska industrija z desetino bruto družbenega proizvoda. Ve, da je cilj oddaljen, a je pomembna pot. Z razvojem in sodelovanjem je naredila pravi korak že pred leti. Tokrat ga je le okrepila.

Skupaj so stopili vsi, ki so lahko zagotovili, da bo sedanji vložek države z okrog sto milijoni evrov vrednimi različnimi pomočmi tej industriji bogato obrestovan. Nekaj čez 40.000 zaposlenih bo v državno malho čez leta namesto sedanjih 400 milijonov evrov letnih davkov prineslo precej več. Če bo pomoč tako učinkovita, da bo ta industrija ohranila zaposlene in z njimi kondicijo razvojnega partnerja avtomobilskim družbam po svetu. Ki ostajajo v hujši krizi kot pred desetletjem in upajo na čim prejšnjo uvedbo subvencij za nakup avtomobilov. Kar se je izkazalo kot odličen ukrep, skupaj z množico ostalih, v prejšnji krizi.

Pomoč mora biti tako učinkovita, da bo avtomobilska industrija ohranila kondicijo razvojnega partnerja.

Krizi, ki je bila, kot so soglasni pogajalci te industrije z vlado, mačji kašelj proti sedanji. Slovenska vlada, ki je še v učni dobi ukrepanja s pomočjo in je avtomobilsko industrijo z junijskim ukrepom čakanja na delo sprva prezrla, je hitro razumela.

Ker so bili pogajalci jasni in glasni, račun pa zelo logičen. Brez pomoči so ob 80-odstotnem globalnem strmoglavljenju te industrije v Sloveniji računali na izgubo okrog četrtine - deset tisoč - delovnih mest v panogi. Junija so precej bolj optimistični. Nadaljevanje poti - pogajanja za pomoč države razvoju produktov digitalno robotske zelene prihodnosti, bo bržčas lažje. Ker so laboratoriji polni inovativnih produktov in so uvodne korake naredili složno.

Pišemo o logičnih koristih sodelovanja. Ki še nedavno ni bilo logično med idrijskima korporacijama Kolektor in Hidria. Predvsem njiju in Idrijo hromeči led se z mladimi neobremenjenimi sodelavci in skupaj z avtomobilskim grozdom res topi že več let. A med koronsko krizo so stopili skupaj tudi vodilni in odmevali. Ker maratonski tek zahteva strpno in složno premagovanje ovir - so torej na zmagoviti poti, pa čeprav bodo cilj dosegli šele čez nekaj let.


Preberite še


Najbolj brano