Zmage in porazi

Še dobro, da se začenja, si najbrž misli dobršen del privržencev slovenskih rokometašev, potem ko so se na reprezentanco v pripravljalnem obdobju zgrnile vse mogoče nezgode, povezane s poškodbami. Lahko samo upamo, da se bo za izbrance Veselina Vujovića kolo sreče obrnilo na tekmah evropskega prvenstva, ki ga bodo na Hrvaškem s prvimi tekmami odprli danes. Kam bo na zaključnem turnirju Slovenijo popeljal rokometni vlak, s katerim se bo izbrana vrsta podala v Zagreb, pa utegne biti znano že po jutrišnjem dvoboju z Makedonijo.

Vsak začetek je težak in hkrati pomemben, kar velja za vsa velika tekmovanja. Še toliko bolj za evropsko prvenstvo. Rokometna kakovost namreč ostaja zgoščena na stari celini. Med 16 reprezentancami udeleženkami jih ima vsaj polovica bolj ali manj tehtne argumente za razmislek o odličjih. Tudi slovenske sanje so povezane z medaljo, ki bi imela v danih okoliščinah še večjo vrednost in težo kot bron z lanskega svetovnega prvenstva v Franciji.

Ne pravijo zaman, da je težje braniti visoke položaje, kot jih zasesti. V oguljeni športni krilatici je gotovo nekaj resnice, kar spoznavamo tudi pri nas. V prevodu to pomeni, da smo že osvajali športne vrhove, pot do želenega cilja pa je prepletena s številnimi nepredvidljivimi okoliščinami, ki lahko v hipu pretvorijo veličastne zmage v epske poraze in obratno. V razmeroma kratki športni zgodovini samostojne Slovenije smo izkusili oboje, pri čemer velja poudariti, da so lani pri navijačih prevladovale solze sreče, za katere so v največji meri zaslužni zlati košarkarji in prav rokometaši.

Obenem velja športne privržence spomniti, da tako kot v življenju tudi v športu ne gre vse po željah in načrtih. Soočamo se z vzponi in padci, zmagami in porazi. Ključno je, da si lahko vsakič pogledamo v oči in svoje delo opravimo po najboljših močeh. Potemtakem bomo vsakršen razplet, pa naj bo še tako čustven, sprejeli v športnem duhu. Jutri je nov dan in nova tekma.


Najbolj brano