Zmaga Pirc Musar in nikogar drugega

Šele če pogledamo onkraj interpretacije strankarskih analitikov o njihovih zmagah in če se spomnimo, s kakšnimi cilji so se glavni akterji podajali v volilno tekmo, se zdi izid predsedniških volitev jasen. Edina velika zmagovalka je Nataša Pirc Musar. Sicer je res, da je večji del posla opravila že v prvem krogu, ko je, če uporabimo ameriški politični sistem, prejela nominacijo za kandidaturo leve sredine. S stisnjenimi zobmi so jo nato podprli tudi v obeh največjih vladnih strankah, v katerih so le nekaj dni pred tem nanjo bruhali lavo in ogenj. Robert Golob in Tanja Fajon lahko nazdravljata zmagi, a ta ni njuna, temveč običajnega Slovenca, ki se je odločil, da vseh najvišjih političnih funkcij v državi le ni najbolj primerno dati v roke eni stranki, hkrati pa ga je še vedno strah janšizma.

Na koncu do presenečenja ni prišlo, kar smo pravilno na tem mestu napovedali že pred tremi tedni. Čeprav je imela Pirc Musar zaostanek 60.000 glasov za Logarjem, so se k njej preselili praktično vsi podporniki Milana Brgleza, pomemben del volilcev Kordiša, Senčarjeve in Prebiliča, predvsem pa še nekaj tistih, ki so v prvem krogu ostali doma.

Anže Logar je namreč imel v svojem nahrbtniku Janeza Janšo in z njim je nemogoče dobiti večinsko podporo Slovencev.

Prav dobri nastopi Logarja v soočenjih in njegovo približevanje Pirc Musarjevi v javnomnenjskih raziskavah so bili največji motiv za tiste volilce, ki jih pred tremi tedni ni bilo na voliščih, danes pa so oddali svoj glas. Bojazen pred Janšo, v katerega so preslikali Logarja, je spet opravila svoje, tako da nekdanji zunanji minister praktično ni imel nobenih možnosti. Osebno se sicer lahko počuti zmagovalec, saj je izboljšal najboljši rezultat desnosredinskega kandidata - Barbare Brezigar (43 odstotkov) izpred 20 let. Ustvaril si je ogromen politični kapital, a desni pol je volitve izgubil, pika. V svojem nahrbtniku je namreč imel Janeza Janšo in z njim je nemogoče dobiti večinsko podporo Slovencev. Nerazumljivo je, kako strokovnjaki in analitiki na desni strani še niso prišli do tega spoznanja - morda jim bo tokratni poraz, ki mu bo zelo verjetno treba dodati še referendumske, odprl oči. V nasprotnem bo desna sredina še naprej ostala talka Janeza Janše.

Sicer pa lahko le upamo, da bo tokratna volilna tekma postala kažipot za naslednje politične boje v naši državi. Tudi drugi krog je bil umirjen, boj pa relativno zanimiv, če upoštevamo, da se je v začetku septembra zdelo pravzaprav vse že odločeno. Na koncu je Nataša Pirc Musar upravičila vlogo favoritke in z rutinirano igro v drugem polčasu premagala nasprotnika, bi zapisali v jeziku športnih novinarjev.

Prvi slovenski predsednici lahko zaželimo zgolj, da se bo v novi vlogi znašla vsaj tako dobro kot v vlogi novinarke, odvetnice ali informacijske pooblaščenke.


Preberite še


Najbolj brano