Zemlja nas še prenaša, a do kdaj?

Ogrevanje bo dražje. Zaradi dviga cen energentov - nafte, zemeljskega plina, elektrike in vrednosti emisijskih kuponov - odpustkov za izpuste toplogrednih plinov. Zato si kratkoročno vsi želimo kratke in mile zime, da bi za ogrevanje vendarle porabili čim manj. A eden glavnih razlogov za rast cen energentov so podnebne spremembe. Cene zemeljskega plina so skokovito poskočile tudi zato, ker je bila zadnja zima povsod po svetu zelo mrzla. Elektrika se je podražila tudi zaradi nadpovprečno visokih poletnih temperatur, ko so klime delale sto na uro.

Podnebne spremembe, ki jih nekateri še vedno zanikajo, pomenijo segrevanje ozračja, a tudi ekstremne temperaturne spremembe in vremenske pojave, se pravi še hladnejše zime, ko bo treba še bolj kuriti, in še toplejša poletja, ko bo treba še bolj hladiti. Žal bodo to občutili predvsem mladi, pred katerimi je ne ravno obetaven jutri, in mali ljudje. Mali, povprečni ljudje, na katerih stoji celoten sistem. Ki jim deset evrov več na položnici pomeni veliko, ki ne hodijo na večerje k Ani Roš, na smučanje v Avstrijo in snorkljanje na Maldive, in ki so že tako trajnostno naravnani, ker so v to prisiljeni, pa tudi zato, ker razumejo, za kaj gre, saj so z nogami trdno na tleh in spremljajo, vidijo, čutijo, kaj se dogaja. Medtem ko številni tisti, ki hlastajo za denarjem in jim je pomembna moč, tako da preko trupel lezejo navzgor, tisti na vodilnih položajih, odločevalci, ne razumejo. Ker nočejo razumeti, ker se nočejo odreči ničemur, ker hočejo vse in še več.

Mladi besnijo, z njimi pa tudi planet, za katerega se borijo, edini, ki ga imamo, in ki se lahko samo enkrat dobro strese, ko bo imel te norije dovolj, pa nas ni več.

Če so mali ljudje nekako sprejeli ta pravila igre, se uklonili, jih mladi, ki so vse boj besni, še niso in jih nočejo, kar je tudi prav. Trenutno poteka v Milanu podnebna konferenca mladih Youth4Climate, kjer so s švedsko aktivistko Greto Thunberg na čelu načrte politikov o omejevanju podnebnih sprememb označili za bla bla bla. Saj ti o nujnih ukrepih in zavezah samo govorijo, škodljivi izpusti v ozračje pa se kljub vsem besedam o trajnostnem razvoju, zelenem prehodu ... samo povečujejo. Politiki se še naprej prevažajo v limuzinah, ki jih poganjajo fosilna goriva, in tako skrbijo za svoj status. Še naprej zelo pogosto letijo, kar pomeni večjo količino izpustov toplogrednih plinov, odpirajo in podpirajo okolju neprijazne obrate, ljudem pa polagajo na srce, da so potrebne spremembe. Nič čudnega, da mladi, tisti, ki se še niso utopili v sladkobi potrošniške družbe, besnijo, z njimi pa tudi planet, za katerega se borijo, edini, ki ga imamo, in ki se lahko samo enkrat dobro strese, ko bo imel te norije dovolj, pa nas ni več.


Preberite še


Najbolj brano