Že spet ti piranski avtomobili

Župan je nekaj objavil na facebooku in ves svet je pokonci. No, vsaj tisti del sveta, ki spremlja novega piranskega župana Đenia Zadkovića. Zaradi izjemno močne volilne kampanje na tem družbenem mediju, ki je Zadkovića ponesla na piranski županski položaj, imajo besede, ki jih zapiše, še zmeraj močan odmev, pa naj jih zapiše na svojem osebnem profilu ali v javni skupini Gibanje Portorož, ki je sprva predstavljala platformo za Zadkovićevo župansko kampanjo, danes pa je s svojimi 6000 člani zbirno mesto za izražanje raznovrstnih mnenj.

Ko je Zadković pred dnevi zapisal, da se je na svoj prvi županski delovni dan pozanimal, v koliko mesecih bi lahko začeli graditi garažno hišo v Piranu, in ugotovil, da v devetih, je med Pirančani vzbudil novo upanje. Ali županova objava pomeni tudi, da bi lahko garažna hiša stala še letos? Na žalost je odgovor - ne.

Objave načrtov ali obljub na Facebooku so po eni strani mazilo za potrpežljivost, a pridobivanje gradbenih dovoljenj je velikokrat težje kot pridobivanje volilnih glasov.

Urejanje mirujočega prometa oziroma po domače iskanje rešitev za parkiranje avtomobilov stalnih prebivalcev Pirana in številnih turistov je eden od izzivov, s katerimi so se skušali soočiti domala vsi piranski župani, in enaka naloga čaka tudi Zadkovića. Ne preseneča, da je kot še marsikateri drugi novopečeni župan našel v občinskih predalih številne koristne projekte, ki zaradi različnih okoliščin ostajajo prav takšni - papirnati. Če niso sosedje tisti, ki se uprejo tovrstnim gradnjam, potem zagotovo spregovori denar. In četudi bo Đeniu Zadkoviću uspelo najti dogovor z družbo Makro 5 in zanj tudi plačati, ni prav jasno, kje bo dobil denar za novogradnjo in v kakšen primež bi ga spravilo morebitno javno-zasebno partnerstvo.

Podobna zgodba je že pustila grenak priokus Pirančanom ob gradnji garažne hiše na Fornačah. Občina Piran namreč nima lastništva v tej garažni hiši, je pa lastniku podelila stavbno pravico za 50 let in v zameno dobila predkupno pravico. Občina resda načrtuje nakup 200 parkirnih mest v tej hiši, ampak jim je banka Intesa Sanpaolo postavila previsoko ceno. Katerokoli pot bo ubral Zadković, prav nobena ne pozna bližnjic. Objave načrtov ali obljub na facebooku so po eni strani mazilo za potrpežljivost, a pridobivanje gradbenih dovoljenj je v tej državi velikokrat težje kot pridobivanje volilnih glasov.


Najbolj brano