Zaušnica Izolanov politični eliti

Izolski volilci so na nedeljskem referendumu prisolili zaušnico lokalni politični oligarhiji. In to krepko.

Glavni razlog za zmago pobudnikov referenduma je naraščajoče nezaupanje do lokalnega političnega vodstva, ki ni uspelo prepričati Izolanov, da je bil občinski prostorski načrt pripravljen z dobrimi in čistimi nameni. K temu je najbolj pripomoglo samo, saj je že v fazi sprejemanja omejevalo javno razpravo, nato ni dovolj upoštevalo podanih pripomb ter se vse bolj zapletalo pri argumentaciji. Načrt, da bi rodovitno zemljo z območja hudournika Morer s tovornjaki prepeljali v zaledje, je mejil na bizarnost. Ko so nasprotniki takšnega prostorskega načrta začeli z zbiranjem podpisov, pa je občinsko vodstvo zajel strah. Kar naenkrat so ponujali kompromise in “izboljšave” OPN, ki je bil do tedaj optimalen, najboljši in oh in sploh, občinski svet pa je sprejel dodatne “varovalne” sklepe. Da je nato župan razpisal referendum v najbolj neugodnem terminu za kampanjo in soočenje mnenj, je samo potrdilo, da si občinska oligarhija za vsako ceno želi sprejetja OPN. Sledila pa je še taktična napaka, ko so se odpovedali prepričevanju volilcev, računajoč, da pobudniki ne bodo dosegli kvoruma za veljavnost referenduma. Vse skupaj ne more biti naključje, so si mislili volilci in si razlagali, da je občinsko vodstvo to počelo najbrž zato, ker je imelo za bregom mešetarjenje z zemljišči ali pa obljube bogatim investitorjem.

Glavni razlog za uspeh referenduma je bil nezaupanje do lokalnega političnega vodstva, ki ni uspelo prepričati Izolanov, da je bil OPN pripravljen z dobrimi in čistimi nameni.

Vsota vseh teh dejavnikov, prišteti ji je treba še nezadovoljstvo z državno politiko in držo Markočičevega Desusa, je pripeljala do katastrofalnega rezultata za županove podpornike. Referendum so izgubili proti neprofesionalnim politikom, ki so delali kampanjo v svojem prostem času z minimalnimi denarnimi vložki. Pobudniki niso imeli podpore nobene politične stranke, temveč zgolj podporo ene oziroma dveh lokalnih list.

Kakšne bodo posledice presenetljive zmage civilne iniciative nad politično in družbeno elito? V nasprotju s tistim, kar so trdili podporniki prostorskega odloka, se v Izoli nič ne bo spremenilo. Z današnjim dnem bodo veljali enaki ureditveni pogoji za gradbena dovoljenja kot lani, pred sprejetjem odloka. Prav tako ne bo prišlo do nobenega odstopa, kar niti ne bi bilo smiselno, saj bodo lokalne volitve že letos. Na njih pa skoraj zagotovo ne bo župana Danila Markočiča, ki je ob vseh nečednostih očitno izgubil zaupanje Izolanov. Iz referendumskega poraza bi se lahko kaj naučila izolska politična elita. Če ne bo korenito spremenila modela upravljanja, jo jeseni na volitvah čakajo novi obrazi.


Preberite še


Najbolj brano