Vrhunski športni letnik 2020

Kaj nam bo prineslo športno leto 2021, je po neobičajni lanski izkušnji težko napovedati. Na papirju se obeta zgoščen razpored dogodkov. V večini športnih disciplin bodo poskušali nadomestiti zamujeno iz preteklega leta, vključno z največjima oziroma najodmevnejšima prireditvama, poletnimi olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom v nogometu.

Tudi v Sloveniji bo tekmovalna paleta vsaj na višji ravni predvidoma spet raznovrstna, drugo vprašanje je, kakšna bosta ozračje na tribunah oziroma spremljevalni utrip. Lani smo se prepričali, da je športni dogodek brez gledalcev osiromašen. Razredčena je bila tudi športna ponudba, pri čemer pa se Slovenija nad rezultatskim izkupičkom v koronskem letu 2020 ne more pritoževati. Za nami je odlična letina.

Da smo pričevalci neposrednih dvobojev sodobnikov, je privilegij za slovensko kolesarstvo in slovenski šport.

Piedestal je nedvomno pripadel kolesarstvu. Dirka po Franciji je eden od vsakoletnih športnih vrhuncev, vrh pa sta osvojila slovenska kolesarja, ki sta tudi ob koncu iztekajočega se leta sprožila debate, kdo je bil športni junak leta. V navijaških srcih skoraj ni dvoma, da ta naziv pripada Primožu Rogliču, po drugi strani je Tadej Pogačar uprizoril domala neverjeten zasuk na dirki vseh dirk. In to pri še nedopolnjenih 21 letih. Roglič je skoraj desetletje starejši in je drugič zapored postal najboljši športnik Slovenije.

Javne razprave, kdo bi si priznanje bolj zaslužil oziroma čigavi uspehi imajo večjo težo, so vsekakor umestne, pri čemer smo v Sloveniji glede tega - za razliko od naših zahodnih ali južnih sosedov - precej zadržani. Kdaj, če ne zdaj, ko v eni najodmevnejših posamičnih športnih disciplin z ekipnim pridihom vrh krojita slovenska kolesarja. Velika rivalstva rojevajo velike zgodbe. Da smo pričevalci neposrednih dvobojev sodobnikov, je privilegij za slovensko kolesarstvo in slovenski šport. Zato lahko rečemo le, da se nadvse veselimo novih izzivov.

Enako velja za predstave in neposredna soočenja Luke Dončića in Gorana Dragića, ki sta pravzaprav odprla novo leto 2021 v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Dober glas seže v deveto vas. Slovenski pečat bo v Združenih državah Amerike močan tudi letos, vsaj na športnem parketu. Skoraj gotovo bo odmevalo tudi Slovenija do Tokia. Olimpijske sanje so v novem letu spet dovoljene.


Preberite še


Najbolj brano