Vojna in mir

Vodstvo Nogometnega društva Gorica je bilo ob petkovi nočni trenerski rošadi, po kateri je Nermina Bašića nadomestil dosedanji pomočnik Saša Kolman, redkobesedno. Morda pa se v skopo odmerjeni izjavi za javnost skriva modrost, da kdor molči, devetim odgovori. Dvomimo. Domnevamo, da je v ozadju strah. Toda pred kom ali čem: navijači, nogometno opozicijo, spletnimi komentarji, mediji, kritično javnostjo? Vsega skupaj je na Goriškem le za vzorec. Prej bi si morali zastaviti vprašanje, koga sploh še zanima nogometna Gorica.

S potezami, ki jih v klubu vlečejo v zadnjem letu ali dveh, prav gotovo niso bili prepričljivi. Marketinški prijemi, ki poudarjajo povezanost kluba z okoljem in njegovo družbeno odgovornost, so navzven všečni, nogometna vsebina pa je vse bolj votla. Takšna je bila v dobršnem delu jeseni in pomladi tudi podoba novogoriške ekipe na igrišču. Snovalci klubske politike si še zdaj niso na jasnem, kakšna zdravila bi zalegla. Na začetku sezone je pomlajeno moštvo potrebovalo mir, po zimski zamenjavi Mirana Srebrniča je prišel čas za vojno, zdaj pa je očitno spet napočil čas za spomladansko premirje oziroma ustvarjalni mir. Težava je v tem, da ga zmanjkuje tako kot tudi manevrskega prostora.

Snovalci klubske politike si še zdaj niso na jasnem, kakšna zdravila bi zalegla.

V ND Gorica radi v ospredje postavljajo pripadnost in interese kluba, po čemer naj bi se bistveno razlikovali od prejšnjega vodstva. Ta čas jim slabo uspeva ali pa tega nogometna javnost ne prepozna, Obnašajo se kot slon v trgovini s porcelanom. Če bo šlo tako naprej, Hari Arčon v analih ne bo ostal zapisan po tem, da se je izpostavil v reševanju kluba. Novogoriška nogometna javnost si ga bo zapomnila kot predsednika, ki je zamenjal Srebrniča, s katerim sta sprva tvorno sodelovala v reševalni akciji, naposled pa skoraj nista spregovorila besede.

Štiriletni “olimpijski” cikel bi morala izpeljati do konca. Tega se zdaj globoko v sebi bržkone zaveda tudi Arčon, ki bi se moral obdati vsaj z dobrimi prišepetovalci. Tako pa je Srebrnič na klopi Gorice trajal tri leta in pol, Bašić pa dobre tri mesece. Tekme z Aluminijem so bile v zgodovini Gorice vselej svojevrstne prelomne točke, bodisi v boju za (pokalne) lovorike ali prvoligaški obstanek. V kratkem bomo videli, ali bo zadnja prinesla klubski zagon ali zaton.


Najbolj brano