Vipavska burja tudi v Dolomitih

Kmalu bo čas za zimsko inventuro. Če lahko smučarsko sezono na rekreativni ravni ob zamiku zagona žičniških naprav zavoljo koronskih okoliščin že zdaj ocenimo kot (močno) okrnjeno, druga polovica februarja prinaša tekmovalne vrhunce. Včeraj sta padla zastora nad svetovnima prvenstvoma v alpskem smučanju in biatlonu, v tem in prihodnjem tednu pa se bodo za odličja potegovali v nordijskem smučanju.

Slovenska bera je, vsaj kar zadeva medalje, za zdaj nična. Morda so bili tudi rezultatski apetiti nekoliko preveliki, potem ko so se v alpskem smučanju vse od leta 2009, torej s šestih zaporednih svetovnih prvenstev, slovenske odprave vselej vrnile vsaj z odličjem. Sezonska popotnica iz svetovnega pokala pa vendarle ni nudila oprijemljivih razlogov za optimizem.

Za najboljšo uvrstitev v Cortini je poskrbela Ajdovka Andreja Slokar, ki je v letošnji sezoni na smučarsko sceno prišla kot vihar.

Bolj je šlo za upanje, da bi Ilki Štuhec, Žanu Kranjcu ali Meti Hrovat, ki so se ubadali s takšnimi ali drugačnimi težavami, ob ugodnih okoliščinah uspela sanjska vožnja ali dve. Zadnji vikend je smučarsko čast reševala Primorska. Za najboljšo uvrstitev v Cortini je poskrbela Ajdovka Andreja Slokar, ki je v letošnji sezoni na smučarsko sceno prišla kot vihar ali, bolje rečeno, kot vipavska burja. Na progi pometa s slalomskimi količki in tudi s tekmicami.

Ajdovski pridih ima tudi včerajšnji dosežek Vrhničana Štefana Hadalina, ki je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu osvojil odličje v kombinaciji. Novogoričanka Ana Bucik pa je v soboto zaokrožila primorski dan v krasnih Dolomitih. V soncu se je pretekle dni bleščala tudi Pokljuka. Škoda, ker biatlonskih bojev niso ozaljšali gledalci, a s tem so se prireditelji ob vseh omejitvenih ukrepih, ki (pri)zadevajo svet športa, morali sprijazniti. Seveda bi se prileglo tudi odličje Jakova Faka, na katerem so sloneli slovenski upi. Najbližje mu je bil po slabem pokljuškem uvodu včeraj. Kaj bi bilo, če bi zadel tudi zadnjega od 20 strelov, ne bomo nikdar izvedeli, a to je čar biatlona.

Morda pa se v slovenski prid obrne svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki se začenja jutri. V nemškem Oberstdorfu bodo med aduti za odličja skakalci in skakalke ter smučarske tekačice. Sicer pa bomo že po tradiciji pomahali zimi in pozdravili pomlad čez dober mesec v Planici. Dotlej pa stiskajmo pesti.


Preberite še


Najbolj brano