Varda? Ne, hvala.

Uvoz Šiškove štajerske varde na Primorsko z lahkoto odpravimo z zamahom roke češ, fantje srednjih let se igrajo vojake in se smešijo. Dobro, gospodje se v tistih uniformah in z vojaškimi igračami v rokah res smešijo, ampak pojava ne gre podcenjevati. Zgodovina je namreč polna zelo resnih posledic ne dovolj resnega odziva na podobne pojave.

Teren za razrast vard je v Sloveniji pripravljen. Država prebivalstvu ob meji s Hrvaško ne zagotavlja mirnega življenja, kot bi jim ga morala. Vdori v počitniške hišice ali barake za spravilo orodja so postali nova normalnost na Štajerskem, Notranjskem, Kočevskem ali v Brkinih. Zaradi tega res nihče ni umrl, tudi zares pretepli ilegalni migranti k sreči niso še nikogar. Vendar je že občutek, ko nikdar ne veš, kdaj ti bodo vdrli ali poškodovali imetje, neprijeten. In od ugotovitve, da “policija in vojska ne naredita nič” do podpore samooklicanim varuhom reda in miru je le pol koraka. Lokalno prebivalstvo kaže razumeti, da je v stiski. A se gre hkrati zanesti na njihovo zdravo pamet, ki bo varde ustavila z ignoriranjem oziroma z nesprejemanjem. Edini, ki naj se v tem trenutku z vardami ukvarjajo, so policisti in morda vojaki ter seveda vlada, ki naj poskrbi, da bo pojav omejila. Sklep Sveta za nacionalno varnost, da je treba sprejeti spremembe zakonodaje na tem področju, ne bo zadostoval - zakonodajo bo treba izvajati.

Od ugotovitve, da “policija in vojska ne naredita nič” do podpore samooklicanim varuhom reda in miru je le pol koraka.

Doslej državi omejevanje vaških straž ni šlo najbolje od rok. Štajerska varda se je v javnosti pojavila lani na pragu jeseni. Leto kasneje imamo, če je verjeti vardistom samim, še Primorsko in Kranjsko. Iz ene skupine so torej nastale tri, dovolj, da se je zadeva znašla med poročili svetovne agencije Reuters. Slovenija zaradi tega poročila sicer ne bo padla na vseh mogočih svetovnih lestvicah, ugleda si pa tudi ne bo okrepila.

Ta teden je v javnost prišla informacija, da je država za privabitev Michelinovih kulinaričnih ocenjevalcev v Slovenijo namenila dobrih 900.000 evrov. Lahko, da se bo vložek poplačal in bo slovenski turizem doživel nesluten preboj. Prav, lepo. Ampak mogoče bi pa vendarle prej veljalo poskrbeti, da so edini, ki v tej državi lahko izvajajo oblast, državne ustanove, ne pa trebušasti vardisti. Ne nazadnje je nadzor lastnega ozemlja po definiciji eden temeljnih atributov suverenosti.


Preberite še


Najbolj brano