Uspešnost Lipice pod “kiklo” države

Največji problem Lipice kot turistične destinacije je ta, da gre njen razvoj skrajno počasi in da država nima vizije zanjo, saj gre pri Lipici prevečkrat za vprašanje vsakokratne politike. Upravljanje prehaja z enega ministrstva na drugega, enkrat je gospodarska družba, potem javni zavod, potem klon obojega, država je spet zamenjala direktorja.

Kdo bi te igre razumel, se sprašuje javnost. Lipica bo uspešna le toliko, kolikor bo prisesana na državne jasli, so prepričani tisti, ki se spoznajo na poslovanje državnih gospodarskih družb. Zato so po njihovem mnenju ekonomski vidik, uspešnost, kvalitetna storitev in zadovoljstvo gostov v Lipici sekundarnega pomena. Zadnje dni, ko so v Lipici spet zamenjali direktorja, je takih izjav v javnosti slišati precej. Posebno iz ust gospodarstvenikov in turističnih delavcev, ki se ne napajajo pri državnih jaslih, ampak garajo za svoj poslovni uspeh, prepoznavnost in razvoj.

Največji problem Lipice je njen počasni razvoj in da država nima vizije zanjo, saj gre prevečkrat za vprašanje politike.

Realnost poslovanja turizma v Lipici, ki ima zaradi lipicancev, njihove bogate zgodovine in zaradi kulturne krajine odlično osnovo, je žal natanko taka, kot jo izpostavlja kritična javnost: češ, komu je sploh mar, kako uspešno je poslovanje Lipice, dokler se rezultati njenega uspeha skrivajo pod “kiklo” državnih milijonov? In že nekaj časa se v lipiškem turizmu, razen pogostih menjav vodstva in načina upravljanja, kar je vneslo zmedo in strokovne napake z lipicanci, ni nič (zelo) korenitega spremenilo. Tudi do poteze države, da je v Lipico v zadnjih šestih letih vložila skoraj dvajset milijonov evrov za obnove nepremičnin in zagon nove gospodarske oblike holdinga, nekateri nimajo pozitivnega mnenja, saj ustrezne povratne informacije - dobička - vsaj za zdaj še ni. V tem je prej videti namen trenutne vlade, da bi večino slovenskega turizma ostalo državnega. Tisti, ki to delajo, najbrž vedo, zakaj. Če in ko bo napočil čas prodaje zasebnikom, bodo ti, denimo Lipico, dobili lepo in obnovljeno na pladnju in bodo brez vložkov lahko služili z njo.

Z vidika stroke pa to ni dobro. Država je namreč do turizma prijazna takrat, ko ustvarja odlične pogoje za njegovo delovanje, ne pa tako, da postane lastnica več kot polovice slovenskega turizma. Kar je slovenski fenomen.


Najbolj brano