Uredite RTV in se z nje poslovite!

Do potez vsakršne oblasti je pametno imeti zvrhano mero zadržanosti in previdnosti, na besedo jim ni treba verjeti približno ničesar, soditi jih je treba po njihovih dejanjih in ne po besedah. To si velja priklicati v spomin vsakič, ko nas zagrabi, da bi vladi kar na slepo verjeli, kako ji gre pri urejanju razmer na RTV Slovenija zgolj za svobodo medijev, ne pa nemara za pridobitev vpliva na največje medijsko podjetje v državi z najbrž še vedno največjim vplivom na javnost. Trideset let demokracije nas je namreč naučilo, da je imeti nacionalno RTV hišo pod nadzorom prevelika skušnjava, da bi se ji politika kar tako odrekla.

A vendar vladi velja dati nekaj kredita - dokler ga ne zapravi. Z nekakšnim pomilovanjem je te dni mogoče spremljati desno polovico slovenske politično-medijske scene, kako se priduša, češ da oblast politično prevzema RTV Slovenija. Ker to, kar so prav oni v minulih mesecih uspeli narediti iz informativnega programa TV Slovenija, pa ni najbolj brutalen poskus politično prevzeti nek medij, ali kako? In izigravanje razpisov, da bi na čelo televizije inštalirali medijskega eksekutorja Uroša Urbanijo, ki mu ni prav veliko jasno, kako delujejo mediji danes, prav tako ne? Lepo vas prosim. Politiko lahko iz medija nažene le politika, pri čemer v civiliziranih okoljih potem ta - recimo ji osvoboditeljska - politika omeji še sebe. Na to čakamo. In če Golob-Fajon-Mesčeva oblast RTV ne bo pustila pri miru, ne bodo dosti drugačni od Slavka Kmetiča in kompanije.

Golobova vlada naj na RTV izpelje, kar si je zadala, sprejme naj normativni okvir in omeji vpliv politike na delo novinarjev in vodstva, potem pa naj se po hitrem postopku poslovi.

Ob vsej skepsi, ki jo je treba gojiti do oblasti, je upati, da so vladne namere urediti razmerja na RTV Slovenija iskrene in da bomo nekoč vendarle imeli javni medijski servis, zaradi katerega nam ne bo treba zardevati. Zdaj te sreče nimamo.

Vlada naj zato na RTV izpelje, kar si je zadala. Naredi naj nekakšen reset, sistem naj povrne na tovarniške nastavitve, sprejme naj normativni okvir in omeji vpliv politike na delo novinarjev in vodstva, potem pa naj se po hitrem postopku poslovi. Tanja Fajon, Mojca Pašek Šetinc, Rudi Medved, Marjan Šarec, Marta Kos in drugi, ki so kdajkoli delali na RTV, naj izbrišejo številke nekdanjih kolegov, ki tam še vedno delajo, in jim pustijo, naj firmo vodijo kot najbolje znajo. Ob njih naj enako storijo še vsi prisesani politkomisarji, ki vedno lahko kaj zrihtajo in s kakšnim klicem uredijo, da se poroča “prav”.

So tega zmožni? Upamo. Bodo to storili? Na oblast so prišli z napovedjo, da bodo delali drugače. Zdaj je čas, da to dokažejo.


Preberite še


Najbolj brano